Политика

Изпушване! „Светът изгуби своя БАЛАНС, но НАТО продължава да е най-силната гаранция за НЕЗАВИСИМОСТТА ни“!

Изпушване! „Светът изгуби своя БАЛАНС, но НАТО продължава да е най-силната гаранция за НЕЗАВИСИМОСТТА ни“!

роско пл.5043774
Расте броят на политиците в България, които желаят да отклонят страната от курса на евроатлантическото развитие. Следвам безкомпромисно и посветено този курс, защото дълбоко вярвам, че това е верният път, заяви  Росен Плевнелиев пред офицери във Военната академия „Георги Стойков Раковски“.
В рамките на предстоящата президентска надпревара всеки от кандидатите ще трябва ясно да се определи, къде стои ценностно и да поеме конкретни ангажименти как ще задълбочи интеграцията на страната в Европейския съюз и в НАТО и как ще отстоява евроатлантическите ценности, призова държавният глава, който откри тържествено новата учебна 2016-2017 година в най-старото висше военно училище в България. „Чухме не един политик да зададе въпроса: какви са тези евроатлантически ценности. Казвам ги ясно – това са ценностите на мира, демокрацията, върховенството на закона. Има ли някой, който да каже открито, че евроатлантическите ценности са по-различни от нашия национален идеал“, попита  Росен Плевнелиев.
Според Плевнелиев днес в Европа се сблъскват два противоположни свята – Европа от 19 век на велики сили, „които си играят на сфери на влияние“, и Европа от 21 век на мира и интеграцията, на човешките права и върховенството на закона.
„За съжаление, днес някои световни и европейски лидери разсъждават в категориите на реалполитиката от 19 век – геополитически сфери на влияние, баланс на силите, агресивен национализъм, преначертаване на граници със сила, върховенство на интересите, а не на правото. За тези лидери е важно да спечелят геополитическата игра, а не човешките права и върховенството на закона. Ние обаче вярваме в съвсем друга Европа – Европа на достойнството и равноправието между всички държави, Европа на върховенството на закона, а не на силата и интересите“, каза Росен Плевнелиев и призова за решително противопоставяне на реалполитиката. „Това е цинична политика, което доведе до две световни войни, Холокоста, Гулаг и Белене. Днес има огромен риск какви принципи ще подкрепим и коя Европа ще изберем – Европа от 19 век или Европа от 21 век“, заяви той.
Плевнелиев посочи, че членството в ЕС и в НАТО било фундамент на демократичното развитие на България и се обяви в подкрепа на инициативите за повече интеграция и съвместимост в европейската отбрана, за споделяне на общи ресурси, за общи тренировки и за общо закупуване на техника. „Добрите европейски идеи за обединяване и споделяне, както и за изграждане на способности чрез инициативата “рамкова държава“ и много други, имат дълбок смисъл и трябва да бъдат реализирани в рамките на Европейския съюз с активно българско участие“, подчерта той.

В условията на множество кризи в съседните на страната ни региони България остава предвидим и надежден съюзник и е ключов фактор на стабилността в Югоизточна Европа, подчерта Росен Плевнелиев в обръщението си. Според него членството на страната ни в НАТО продължава да бъде най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. „Като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в съюза, които са насочени към неговото адаптиране в променящата се среда на сигурност“, заяви Росен Плевнелиев и беше категоричен, че България ще продължи да изпълнява своите ангажименти в рамките на колективната система за сигурност на НАТО и Европейския съюз.

http://bgnes.com/bylgariia/politika/4454811/

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024