ОБЩЕСТВО

Майка на дете с увреждане: С Борисов гаврата стана още по-голяма!

Майка на дете с увреждане: С Борисов гаврата стана още по-голяма!

%d1%83%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f5065684
Майка на дете с увреждане обвини управляващите, че създават нови инвалиди. Това стана по време на среща на членове на социалната комисия от ГЕРБ с майките на децата с увреждания в стаята на ПГ на ГЕРБ в парламента, предаде БГНЕС.
В началото на срещата Галя Захариева от ГЕРБ се обърна към майките с думите – „Знаем какво преживявате, колкото и да не ви се вярва, че го разбираме, но смятаме, че настояваме с говорене да се случват нещата”. Тя, обаче бе прекъсната от майка на дете с увреждане, която й каза – „ние си говорим вече 20 години”.
„Парите, които инвестирате, които ги нямаме всички като общество се прахосват безогледно – работно облекло, сабо. Докога? Работят в 2 съседни стаи служителите ви и не знаят за какво иде реч и аз трябва да ги обслужвам.
Иде реч за малки деца, за хора с увреждане. Остави дето крадете от народа, ощетявайки тях, доинвалидизарайки ги, вие създавате и нови инвалиди. Аз трябва да стана на 70 и той да умре, за да взема пенсия, аз съм на нивото на една циганка, която е родила на 11 години и не може да си напише името. В тази графа съм, че и по-зле, защото те нямат разходи, не плащат ток. За всяко едно нещо ни питате какъв е доходът ви, никой не ме пита колко съм взела назаем, докога ние ще живеем напук на вас, въпреки системата. На нас всички ни е писнало.
Този проблем съществува поне от 50 години. Г-н Борисов октомври месец 2009 г. пое ангажимент, че това ще се промени. Да, промени се – гаврата стана още по-голяма, защото сега повтаряте навсякъде децата получават това и това. Той вече не е дете, ще си взема чатната и ще ви го оставя. Не ви заплашвам, защото детето ми е златно, а вие се редувайте да правите това, което правя аз 19 години”, каза още майката.
По-рано днес стотици майки на деца с увреждания и млади хора с тежки заболявания излязоха за трети път на национален протест с плакати „Спрете да се гаврите с нас“.

Протестът в София започна от градинката при Народното събрание към 11 часа.

Около 200 души се събраха там, като към родителите на деца с увреждания се присъединиха граждани, представители на неправителствени организации и хора с увреждания.

Към протеста се присъединиха и депутатите от „БСП лява България“, които по-рано напуснаха пленарна зала в знак на протест срещу това, че ГЕРБ не прие в момента да бъдат разглеждани техни законопроекти за подпомагане на деца с увреждания.

Протестиращите са категорични, че хората с увреждания в България продължават да съществуват по възможно най-жалкия начин, а държавата продължава да неглижира техните нужди и права.

Те издигнаха плакати с лозунги: „Спрете да се гаврите с нас“; „Внимание! МТСП ни изтребва“ и „Стоп на геноцида над деца с уреждания“, както и плюшени играчки и черни балони, предаде „Фокус“.

Вижте снимки >>>

С викове „Оставка“ родителите на деца с увреждания посрещнаха социалния министър, която заедно с депутати от ГЕРБ, се опита да поговори с протестиращите майки. Русинова обаче не пожела да говори чрез мегафона, а родителите не пожелаха да влязат в парламента за разговор.

Пред медиите социалният министър припомни намеренията на правителството да въведе нов модел за подпомагане на децата с увреждания – месечна сума за дете с увреждане, от 350 до 930 лева, в зависимост от степента на увреждане, и родителят да решава как да я използва.

Родителите признаха, че оценяват положително намеренията на правителството да въведе твърда месечна сума за децата с увреждания. Те обаче не смятат, че това решава цялостно проблема, защото след като детето навърши пълнолетие, то започва да получава инвалидна пенсия, която е в значително по-нисък размер – средно около 200 лева месечно.

„Ще ви дадем едно дете с увреждане и с тези 930 лева, които ни се дават, бъдете майка, издържайте се, ходете на лекар, купувайте лекарства и живейте в „Надежда“ на шестия етаж, без да имате рампа и достъп до каквато и да било достъпна и съпътстваща среда“, заяви една от протестиращите майки.

Протестиращите са недоволни, че няма структура или институция, която да е отговорна за последствията от уврежданията при децата. Според тях системата за интеграция на такива деца в момента е чрез даване на права, а не чрез покриване на разходите за нуждите на децата.

Организаторите на протеста настояват да се довърши реформата в системата на ТЕЛК, да бъдат предприети стъпки за прилагането на Конвенцията на хора с увреждания, да се регламентира личната помощ на нуждаещите се хора.

„Първо трябва да се започне от ТЕЛК-овите комисии. Искам да съм спокойна, че ако аз искам да работя, защото имам професия, искам да имам възможност да платя на някого, който да се грижи 6 часа на ден за нея”, добави Валентина Христова.

Протестиращите искат още да се създаде регистър на хората с увреждания, както и да има единна електронна система за нуждите на ТЕЛК и НЕЛК. Електронните досиета ще помогнат в борбата с „фалшивите инвалиди“.

„Системата е готова от години, но не се въвежда“, посочи д-р Боряна Холевич, председател на ТЕЛК-София.

Тя бе категорична, че не социални работници, а лекари трябва да решават от какво имат нужда хората с увреждания.

Присъстващите поставиха и срок до месец за предприемане на действия. В противен случай ще започнат гладни стачки и протести пред сградата на правителството, обяви една от майките.

При предишния протест служител на Социалното министерство ги нарече „кухи лейки“, което предизвика огромен скандал и напрежение. Служителят беше уволнен.

Днес протести на майки с деца с увреждания имаше и в други градове в страната.

БГНЕС, Дир БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024