%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%bb768x432

България трябвало да ускори подготовката за присъединяване към зоната на единната европейска валута, в противен случай рискува да изостане от процеса на вземане на решения в Обединена Европа.

За това е предупредил Росен Плевнелиев на среща в Ню Йорк с еврейски организации. По традиция в рамките на редовната сесия на Общото събрание на ООН президентът обменил мнения с представители на световната еврейска общност по въпроси от актуалния европейски и международен дневен ред.

Интересно – каква е работата на еврейските организации с България, че и с еврото???

Плевнелиев посочил, че след референдума за излизане на Великобритания от ЕС Обединена Европа се нуждае от нов тласък на процеса на европейска интеграция, който да възвърне доверието на европейските граждани в институциите.

Плевнелиев и представителите на еврейската общност споделили „притесненията си от нарастващия популизъм в Европа и в международен мащаб.“

Главата ни е получила благодарност за ангажираността на България в борбата с тероризма. Представителите на еврейските организации дали висока оценка за работата на българските власти и приветствали напредъка в разследването на атентата в Сарафово от юли 2012 г., което вече е доведено до съдебна фаза.

На срещата Плевнелиев очертал напредъка по текущите реформи и модернизацията в ключови сектори в България, както и аспекти на стратегическото партньорство със САЩ и Държавата Израел в редица сфери като енергийния сектор, сигурността и отбраната, борбата с тероризма.

НЕКА ПРИПОМНИМ НА РОСКО:

Влизането в еврозоната не става с пришпорване. Още повече, че нямаме никаква готовност  – както не сме били читави и когато са ни приели в ЕС – вече ясно се разбра, че това е станало по политически причини и в техен интерес, не в наш.

Решението за стартиране на процедура за включване в еврозоната се взема едностранно от Европейската централна банка (ЕЦБ). Нашето волеизлияние е безпредметно, докато страната не изпълнява изискуемите икономически (а и не само икономически) критерии. През 2012 г. България успя да се включи сред няколкото (3 на брой) страни, които формално изпълняваха всички Маастрихтски критерии и въпреки това ЕЦБ не стартира процес на включването ни в еврозоната.България е най-бедната страна в ЕС (с БВП на човек от населението от 6100 евро през 2015 г.) и заема тази позиция твърдо и последователно без изгледи за промяна. Предпоследното място в тази тъжна класация се заема от Румъния с БВП на човек за 2015 г. от 8100 евро, т. е. с цяла третина повече от нас! Общото равнище на цените у нас е на по-малко от половината от средноевропейското като и по този показател сме твърдо на последна позиция.

Нюз БГ

https://news.bg/politics/plevneliev-napira-po-barzo-da-vavezhdame-evroto-pred-evreyski-organizatsii-v-nyu-jork.html