Важно

Предизвикахме международен скандал! Лавров привика посланика ни за Бокова! Берлин отрече да е притискал София!

Предизвикахме международен скандал! Лавров привика посланика ни за Бокова! Берлин отрече да е притискал София!

%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%b25062884
Руският външен министър Сергей Лавров е привикал българския посланик Бойко Коцев по въпроси „за работата на ООН“, ставя ясно от съобщение на руското министерство на външните работи.
“На 12 септември руският министър на външните работи Сергей Лавров покани за разговор посланика на България в Москва Бойко Коцев. По време на разговора бяха обсъдени отделни аспекти от работата на ООН“, се казва в кратката информация без повече подробности.
Вчера руското външно министерство излезе с официално изявление във връзка с появилите се в българските медии информации относно предстояща смяна на българския кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.
Берлин на свой ред обвини Москва, че твърдението й, че канцлерът Ангела Меркел се опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат в надпреварата за мястото на Бан Ки Мун не отговаря на истината. Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер каза, че руски официален представител е „разпространил информация, която обективно не е вярна”, окачествявайки това като „неприятелски” жест. В неделя говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че на срещата на Г-20 този месец Москва дала „ясно” да се разбере на Меркел, че „всякакъв пряк или непряк опит да се повлияе (на България) е неприемлив”. Размяната на реплики идва на фона на медийни съобщения, че България смята да промени кандидата си за поста генерален секретар на ООН, който се овакантява догодина, пише БГНЕС.

България щяла да замени директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова с заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева, се посочва в тези съобщения. Говорител на ЕК отказа да коментира „медийни спекулации”.
Българският вицепремиер Румяна Бъчварова каза, че кандидатурата на Бокова „не е достатъчно убедителна” и „в идните дни ще има новина” по въпроса. На следващото гласуване на 4 октомври петте постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето, могат да блокират всяка кандидатура като променят динамиката на надпреварата.
Блиц

http://www.blitz.bg/news/article/444342

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022