Наука и технологии

Русия става още по-могъща! Създаде супербомба – бие по врага и пази своите!

Русия става още по-могъща! Създаде супербомба – бие по врага и пази своите!

1473438531-asfa

На провеждащия се край Москва военнотехнически форум „Армия-2016“ генералният директор на Научно-производственото обединение (НПО) „Базалт“ Владимир Порхачов съобщи, че е създадена планираща авиобомба „Дрел“, която няма аналог в света, предава „Рамблер“ в петък (9 септември).

От обясненията му става ясно, че това е бомба без двигател, която може да поразява цели на разстояние до 30 км. след отделянето й от носителя. Управлява се чрез глобалната спътникова навигационна система ГЛОНАСС. Касетъчният й заряд се отваря на височина 250 метра. Освен това новата бомба практически не може да бъде разпозната на радарите.

От открити източници е известно, че пълното наименование на авиационната сензация е Планираща бомбена касета ПБК-500У със самоприцелващи се бойни елементи СПБЕ-К „Дрел“. Може да се използва по всяко време в денонощието, независимо от климатичните условия.

При използването й не се налага самолетът да извършва заход в зоната на бойните действия, контролирана от ПВО. Поразява целите с висока точност на самоприцелващите се елементи, които са 15 в една касета.

Дължината на „Дрел“ е 3100 мм, диаметърът й е 450 мм, а теглото – 540 кг. Максималната височина на бомбопускане от самолета е 14 000 м, минималната – 100 м. Бойните елементи са със самонасочващи се глави с топлинен и радиолокационен принцип на действие.

Бомбата е в състояние да поразява целта и в условията на радиолокационно противодействие от страна на противника. Бомбопускането се извършва със скорост 700−1100 км/ч.

Русия работи и по създаването на самолет, снабден с лазерно оръжие от ново поколение, съобщи източник от военно-промишления комплекс. Става дума за ново поколение базирана във въздуха лазерна инсталация, посочва източникът. Това е самолет, известен със сигнатурата А-60.

Опити за създаване на летящ лазер са правени още в съветския период.

Първият самолет А-60, произведен на базата на Ил-76 МД, полита през 1981 година.

Преди няколко години медиите съобщиха за възобновяването на проекта.

Върху създаването на авиационен лазер са работили и в САЩ, но в края на 2011 година програмата, в чиито рамки е проектиран експерименталният боен самолет Boeing YAL-1, е прекратена.

Междувременно стана ясно, че Русия ще даде за модернизация на въоръженията си над 130 милиарда рубли.

Това бе съобщено по време на международния военнотехнически форум „Армия-2016“, започнал в понеделник в Московска област, пише „РБК“.

На изложението вече са подписани няколко десетки договора на обща стойност повече от 150 милиарда рубли. Най-големи са 17-те договора, сключени от руското военно ведомство с 6 предприятия.

Сред очакваните доставки за руската армия изданието посочва над

100 от най-новите за страната танкове „Армата“, 42 самоходни артилерийски установки,

6 подводници за Тихоокеанския флот, пробна партида изтребители от пето поколение Т-50 и три малки ракетни корвети, способни да носят крилати ракети с голям обсег „Калибър“.

Държавната поръчка за отбрана цели да се увеличи делът на новата техника в руската армия на 70 процента, цитира вестникът зам.-министъра на отбраната Юрий Борисов.

Същевременно износът на руски оръжия

в чужбина за осемте месеца на годината е достигнал 7 милиарда долара. До края на 2016 г. компанията „Рособоронекспорт“ планира да продаде въоръжения за още 6 милиарда долара, заяви зам.-генералният директор Сергей Гореславски.

Според цитирани в статията руски и чуждестранни източници от структурите за военнотехническо сътрудничество предстои Русия да продаде например хеликоптери Ми-35 на Нигерия, а Египет преговаря за покупка на Ка-52К. Продължават доставките на руски зенитно-ракетни системи С-300 за Иран, а с Бразилия се договаря сделка за друг комплекс – „Панцир-С1“.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е подписал тези дни споразумения за военно сътрудничество в ред области с Боливия, Катар и Танзания, допълва „РБК“.

Във видеото – елитните части на руската гвардия проведоха зрелищна тренировъчна демонстрация в центъра на Москва. При възстановките на реални бойни действия военнослужещите трябваше да преодолеят 300-метрово трасе, въоръжени с различни оръжия и използвайки тежки машини.

Блиц, Руски дневник, Епицентър

http://epicenter.bg/article/Rusiya-sazdade-superbomba–bie-po-vraga-i-pazi-svoite-/109238/7/97

Наука и технологии

More in Наука и технологии

32c0ebc30b246cab71ae3bbe3c42fc1e

Ръководство за купуване на интериорни врати

юни 19, 2023
маркbig_10d5a

Зукърбърг предупреди, че Фейсбук и Инстаграм може да спрат да функционират в Европа

февруари 7, 2022
facebook-meta-zuckerberg

Метавселена: Ето какво се крие зад дяволския план на Зукърбърг

октомври 29, 2021
facebook_bgnes

1,7 млрд. акаунта на Фейсбук са пуснати за продажба

октомври 5, 2021
koi-ni-e-razglezhdal-profila-vav-155

Кой ни е разглеждал профила във Facebook и как да разберем?

януари 16, 2021
5b4a92f7c1ff64a01ec47b2014813937

Суперкомпютър намери лек срещу К-19! Машината изчисли точно коя молекула ще победи вируса

юни 20, 2020