ОБЩЕСТВО

Тайно правят три нови центъра за мигранти край Елхово! Разширяват лагера в Харманли с още 400 места!

Тайно правят три нови центъра за мигранти край Елхово! Разширяват лагера в Харманли с още 400 места!

boyanovo

В пълна тайна правителството се готви да изгражда три нови центъра за мигранти край Елхово, твърди сайтът Фрог нюз, позовавайки се на свои източници. Вчера от Европейската комисия обявиха официално, че отпуснатите ни 160 млн. евро, с които премиерът Борисов се хвали три дни, ще отидат основно не за ограда по границата, а за изграждането на нови приемни центрове за бежанци.

Още преди отпускането на парите обаче експерти на МВР, Агенцията за бежанците и Министерство на отбраната са огледали три терена в района на Елхово за приемни центрове. Експертите са се спрели на казармите на бившя Седми отделен ракетен дивизион в село Бояново. Теренът на изоставеното от 15 години ракетно поделение вече е изравнен, в момента са прокарва ток и предстои голям ремонт на полуразрушените сгради от казармата. Това се върши в момента под строга тайна. Разпоредено е, да не се изнася никаква информация за трите нови центъра за мигранти, заради предстоящите президентски избори. Опасенията са, че темата ще предизвика недоволствона местните хора, както и политически реакции срещу управляващите.
Бояново е на 12 километра от Елхово, а по асфалтовото шосе на 35 километра от турската граница.  Любопитна подробност е, че ракетният дивизион в Бояново е първи в България. Именно поделението прави първия пуск на ракета „Луна“ у нас на 11 септември 1963 г на полигона „Ново село“ пред погледа на Тодор Живков.
За площадка на втория приемателен център за мигранти в района е избрана базата на бившето поделение в градБолярово. Там преди години се помещаваше Първи мотострелкови батальон на 53-ти Мотострелкови полк в Грудово, сега Средец. В момента там се прави оглед на състоянието на изоставеното поделение. Третият център замигранти още не е избран като колебанията да бъде или в Средец или в Елхово пак в бивши соцказарми.
Ремонтите и оборудването на бившите военни поделения ще се извършва с парите, отпуснати ни от Брюксел.

Дарик радио съобщи, че Държавната агенция за бежанците до дни трябва да започне изграждането на 68 преместваеми бунгала за настаняването на още 400 бежанци в лагера в Харманли. В понеделник ДАБ обяви обществена поръчка за избор на независим строителен надзор и оценяване на строителната дейност.

Лагерът трябва да бъде завършен до средата на месец декември. Според документацията за избор на изпълнител всяко от контейнерните жилища трябва да бъде снабдено с климатик. Лагерът трябва да има изградена ВиК мрежа от собствен водоизточник, отводнителна система, както и система за видеонаблюдение.

В цената е включено изграждането на ограда, портал и бунгало за охраната – 3/2,4 м.

Днес или утре се очаква местата за настаняване на мигранти в центровете на Държавна агенция за бежанците да бъдат запълнени на 100%. Капацитетът на центровете е 5190 души, а в петък от ДАБ официално обявиха, че има свободни места за приемането на още 373 души.

От началото на 2016 г. в страната са влезли над 13 000 мигранти. Към момента на българска територия се намират около 7500 чужди граждани, които са потърсили закрила. Близо 70% от тях са от Афганистан. За момента властите не са обявили официално как ще процедират след окончателното запълване на центровете за настаняване на чужденци в следващите дни. Ситуацията в центровете от “закрит тип”, които са към Дирекция “Миграция” на МВР е повече от извънредна. Капацитет на заетост достигна 188%. Това са чужди граждани, които представляват заплаха за сигурността.

Фрогнюз, Труд, Дарик

http://frognews.bg/

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024