Европа

Унгария унищожи всичките си посеви с ГМО царевица!

Унгария унищожи всичките си посеви с ГМО царевица!

item_hungaryburnsmonsantocrops740x477-400x225

Унгария предприе смела и шокираща акция срещу биотехнологичния гигант Monsanto, като унищожи 1000 акра геннномодифицирана царевица. За нея е установено, че е отглеждана с генетично модифицирани семена, обяви унгарският заместник-държавен секретар при Министерството на развитието на селските райони Лайош Богняр.
За разлика от много страни от Европейския съюз, в Унгария генетично модифицираните (ГМ) семена са забранени, предаде upriser.com.
„За почти хиляда акра царевица бе установено, че са били смесени с генетично модифицирани семена, и те са били унищожени из цяла Унгария“, обясни Лайош Богняр. Той успокои обествеността, че поленът от ГМО царевицата не е разпространен около насажденията.
Проверките ще продължат, въпреки факта, че търговците са длъжни да гарантират, че техните продукти са без ГМО.
По време на разследването контролните органи са установили, че Monsanto е производителят на ГМО семената, засадени нелегално.
Правото на свободно движение на стоки в рамките на ЕС означава, че властите няма да проверяват как семената са се озовали в Унгария, но ще проверят къде могат да се намерят подобни стоки.
Регионалното обществено радио пък съобщи, че двете най-големи международни компании за производство на ГМО посадъчен материал са засегнати и че техните ГМО семена може да са разпространени върху хилядите хектари земи из страната.
Повечето от местните фермери се оплакаха, че не са знаели, че използват ГМО семена.
До май тази година Унгария не е отговорила на новото европейско законодателство, според което ГМО продуктите са легализирани във всички страни, освен в тези, които изрично са отказали. Шотландия например се е отказала в рамките на Обединеното кралство. /economic.bg

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024