Политика

„Цели държави са в руини! А ние като НАТО сме изпратили там ракети, самолети“… Какво още каза ББ за Путин?!

„Цели държави са в руини! А ние като НАТО сме изпратили там ракети, самолети“… Какво още каза ББ за Путин?!

borisov-zaminava-za-istanbul-za-da-se-sreshtne-s-davutoglu-331664

„Цели държави са в руини. Сметнете колко милиарди ще са необходими, за да могат тази хора да се върнат вкъщи. В същото време ние като НАТО ние сме изпратили там ракети, самолети – Франция, Германия, Великобритания, САЩ, турската армия… С война как ще търсиш мир? И ако тука сега тези старни почнат да стрелят сега по Варна“. Това заяви пред участниците в Деветия летен университет на Младежкия ГЕРБ във Варна премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

„Кой накъде ще бяга не знам. Най-вероятно към Европа първо. Ако там не, после през Русия и после през океана сигурно. Вижте какво става в арабския свят. Колко десетилетия ще са нужни, за да се оправи това? Като питам това, настава една тишина, почват да ме гледат начумерено. Добре, може да не съм прав. Идвам от Балканите, където държави се разпадаха преди години. Сега всички се оправят – Хърватия, Черна Гора, Словения… Но 20 години трябваха, за да тръгнат Балканите по добър път. При цялата европейска солидарност“, заяви премиерът.

 

„Турция ни е съсед. Огромна държава. В Г-20 като икономика. Това, което се случи там като военен преврат, битката на ислямисти, ако щете. Вижте какви са идеите на Гюлен за перспективите на Османската империя и кога се е живяло най-добре на Балканите. Само че под рамката на Османската империя. А днеска сме под рамката на Европейския съюз. Тука ни се разминават рязко вижданията за нашия регион. Но, пак казвам, който има желание, да почете“, каза още Борисов.

 

„Ако турската икономика се срине, това ще се отрази тежко на региона. Разбира се, сега България е добре, защото маса турски фирми искат да инвестират в България, но това в дългосрочен план също носи своите рискове, особено за смесените региони. Който дава заплатата, определя и политиката. И затова тук е хубаво, че се появи такава партия като ГЕРБ, защото е много лесно в парламента – ставаш и всичко, което кажеш срещу ДПС, ти носи дивидент. Но къде са тези партии на терен? В Кърджали и Делиормана има ли друго освен ДПС и ГЕРБ? В общинските съвети са главно на ДПС и ГЕРБ. И след изборите какво, да ги зачеркнем ли тези хора?“, запита риторично Борисов.

 

„Предизборната кампания не е само на жълтите павета. Като искаш да влияеш, да покажеш на тези хора отношение. Трябва да строиш – затова ние правим сега училища, детски площадки, пазари, ако щете. Защото като отидат в четвъртък на пазар, това е като при вас в мола. В тези региони няма къща без трактор, ремарке, брана… Хората там имат ферми, преработване на продукцията, цехове, сами са си чорбаджии на това, което имт. И затова броят на мюсюлманите в ГЕРБ непрекъснато нараства“, обяви премиерът.

 

„Вече никой не говори: „Борисов ще ви смени имената“. Преди 10 години с това ги плашеха – Генерала като дойде, ще ви смени имената и после ще ви изсели. Сега като отида в Турция – като ми видят колата, махат, пращат целувки, радват се. Това е положението“, заяви Борисов.

„Седнахме с Йълдъръм, от него ми беше поканата. Но веднага и Ердоган поиска да се видим. А тук веднага – турските знамена. На официалните срещи при Йълдъръм са двете знамена. На вилата на Ердоган, аз наблюдавах внимателно и други негови срещи, на вилата му са двете турски знамена. Тука излезе, че имало скандал, че искал да ме унижи. Той ме посрещна на вратата като брат, целуваше ме. Тука чакат само да направят скандал“, възропта Борисов.
„Сега спираме и връщаме между 200 и 300 мигранти на ден. Всъщност те си ги взимат, правят жест към нас. Сметнете по триста на ден колко правят на седмица. Има ли математик? Грешиш – 2100. Затова попитах има ли математик, не журналист. Ако го наложиш на екселската таблица, ще станат 100 000 на година. Къде ще ги сложим? В Странджа планина, София, Пловидв. Или пък Огнян Минчев, когото много уважавам, пуснал във Фейсбук, че Борисов защитавал чужди интереси, като предлагам бежанците да остават близо до Сирия. Ами това е в български интерес. Защото зоната за сигурност трябва да е близо до родните им места. Кое е важно за националния интерес? Да ги държим далеч от България, или да кажем – ние сме сигурна държава, елате тука?“, заяви премиерът.
„Мисля, че до този момент максимално съм защитил националния интерес, защото продължават да ги взимат обратно. Най-големият ни проблем са афганистанците. Защото те са млади мъже, без никакви трудови умения. Много са агресивни, брутални и неслучайно те създават най-много проблеми. А можеше да спрем преди година и половина Балканския път, да пускаме само жените, децата, политическите емигранти, по някакъв начин Европа да им помага“, каза още Бойко Борисов.
„Друга тема – споразумението. Понеже участвах в неговото подписване, всички занеха, че е неизпълнимо. Но толкова беше критична ситуацията тогава в Европа, гръцко-македонската граница, хървати, унгарци. Пред военни конфликти бяхме около България. Затова подписахме. За Европа работи ли тези хора да стоят далеч от нейните граници? Работи. За Турция работи ли? Работи. Е, трябва ли да допуснем спорът да стане такъв, че това да не работи? За радост, и в Берлин с австрийския канцлер, германския канцлер, колегите от Хърватия, Словения, се съгласихме. Голямата и единствена цел е тези хора да стоят далече от нашите граници. Това е отправната точка, към която се движим всички. Затова трябва да водим диалог. Тука чувам – „пощенски гълъб“, Турция рекетирала… Абе, госпожо (има предвид лидера на БСП Корнелия Нинова), ти се каниш да ставаш премиер. Хората там слушат всичко. Хората там ще те питат рекетьор ли е Турция. Но навън трябва да си мериш приказките. И аз чета какво казват социолозите – 80% в България не харесват Турция. Само че те са ни съсед. И от тях зависи и трябва да им се помага да държат мигрантите при тях“, убеден е премиерът.
„Казват: „Борисов да дойде и веднага в парламента да каже защо се поддаде на рекета на Турция.“ Как да отида? Неплатен отпуск ще взема, но няма да ида. Вижте им начина, по който го обявяват. Като Радан. Нашият изход е точно този – работа, дипломация, толерантност, твърдост, зачитане на чуждите интереси. Това е ролята на дипломацията, това е ролята на европейските лидери“, обобщи Бойко Борисов.

 

„Президентските избори са състезание, но важното е да се водят в рамките на правилата”, заяви Борисов, попитан за това какво ще прави ГЕРБ по време на вота.

 

„Винаги съм вярвал в инстинкта на народа, а ние трябва да се съобразим с решението му. Ако загубим тези избори, то трябва незабавно да попитаме хората кой иска да ги управлява”, така премиерът намекна за извънредни парламентарни избори.

 

Премиерът отбеляза, че опозицията „от нищо са способни да направят скандали, защото няма какво друго да кажат” и допълни: „Само претенции!”.
„Държавата в момента се крепи на два вида комуникация – на тези във Фейсбук и на тези, които са извън мрежата. На вашата възраст вие сте в мрежата. Казвайте направо – никой няма шанс да се доближи на светлинни години от това, което прави ГЕРБ.“ Така отговори премиерът на въпрос от залата как младежите могат да помогнат на партията в президентските избори.
„Трябва да убедим хората да инвестират. За радост минаха добре стрес тестовете на банките. Представяте ли какво щеше да стане, ако някоя банка беше паднала? За радост минаха добре. Затова вчера финансовият министър беше вчера в Париж на среща с френския си колега. И канцлерът Меркел поиска да пратим всички документи за влизане в чакалнята на Еврозоната. Защото влезем ли в чакалнята, падат лихвите, съживява се икономиката. Това е много важно. Така че убеждавайте хората, показвайте им какво правим и да си гледаме къщичката“, обобщи министър-председателят.
„Темата за Русия. В понеделник имаме газова конференция тук. Затова искам много ясно да кажа какви са преспективите. След санкциите и всичко, което се случи в Украйна и решението на ЕС и САЩ, ние не можехме сами като държава да решим сами да продължаваме „Южен поток“. Затова аз очаквам представителят на ЕК официално да каже, че европейскят газов хъб „Балкан“ може да има и руски газ. Затова руските колеги трябва много внимателно да слушат какво ще кажат тук представителите на ЕС. И за това ми беше разговорът с президента Путин. И той каза, да правилна ти е тактиката. Всичко да е ясно поставено на масата. За „Белене“ ще свикам и партията, и правителството. И с колегите говорих, Валери Симеонов ми каза – да платим веднага. За да можем да кажем – платени са, наши са, да решим какво да правим. По 100 000 млн. годишно са само лихвите. И ако не ги платим, ще почнат да ни арестуват в чужбина. Така че предишната предишна Тройна коалиция това ни донесе – ние да платим 1,160 млрд. евро. Така и тази риторика им умря на колегите от опозицията. Защото представаш ли си, лидерите на тези партии да отидат в Москва и една снимка да не си направят с тебе. Е, това име силата там. Там бяха и Корнелия Нинова и Първанов. Аз не видях снимки, ако се подписват споразумения с президента Путин ще има такива, вие виждате, докато си говорим с него, в ТАСС излиза какво си говорим. Трябва да кажа, че въпреки всички опасения, той беше много добронамерен. Каза „Формулирайте през Европа вашите цели, готови сме да работим с вас“. Той вече знае, че ние вече сме членове на ЕС и НАТО, и никакви задкулисни игрички няма да играем“, каза още Бойко Борисов.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Boyko-Borisov–Putin-mi-kaza–-quot-Formulirayte-prez-Evropa-vashite-tseli–gotovi-sme-da-rabotim-s-vas-quot-/108823/2/48

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024