СВЯТ

Шок! Президентът на Приднестровието издаде указ за подготовка за присъединяване към Русия!

Шок! Президентът на Приднестровието издаде указ за подготовка за присъединяване към Русия!

p

Президентът Евгений Шевчук  издаде указа за подготовката за присъединяване към Русия на 9 септември. Документът се състои от осем точки, първата от които е привеждане на националната правна система в съответствие с федералното законодателство на Руската федерация.

Указът е издаден с цел реализиране на резултатите от републиканския референдум. Нормативния акт е необходим за изпълнение «волята на народа от Преднестровеието за свободното присъединяване към Руската Федерация».

Правителството на  Приднестровието трябва в 2-седмичен срок да създаде за целта специална комисия.

„Предизвикателството е ясно маркирано от хората, демократично изразено в референдума, когато 97%  гласуваха за независимост от Молдова и за  следващо  присъединяване към Русия. През пролетта ние извършихме цялостни анкети, а населението  абсолютно недвусмислено се изказа в същия дух като референдума. Курсът е в пълно съответствие с волята на хората и се споделя от всички политически сили на републиката“- заяви министърът на външните работи.

Той добави, че първата реакция на Кишинев е „доста нервна“. Въпреки това, според Паламарчук  добави, че указа няма да се отрази на преговорите между  Приднестровието и Молдова.

От Кремъл, този указ, все още не е коментирал.

Властите на Молдова  го нарекоха  „нищожен и разочароващ.“

Създаването на Приднестровска  република бе предшествано от краткотраен въоръжен конфликт. Той взе няколкостотин жертви. Страстите бяха успокоени от легендарния генерал Александър Лебед, командващ по онова време разположената в Приднестровието 14-а руска армия.

Сред официалните мотиви за създаването на Приднестровието са антирумънските настроения в тази най-източна част на Молдова. Наистина, по време на Втората световна война румънските окупатори са безчинствали там и са се славели с жестокостта си. Едно от любимите им занимания през зимата било да хвърлят живи хора в дупки, пробити в леда на река Днестър.

Икономическата ситуация там е изключително тежка. Две десетилетия хората се хранят с купони. Съвсем естествено стоките по магазините са много малко.

В Приднестровието живеят и няколко хиляди бесарабски българи.

Приднестровска  република още през 2014 г. се обърна официално към руското ръководство с молбата да я признае.
 Решението бе прието от парламента в столицата Тираспол, оглавяван от Михаил Бурла. Молбата за признаване бе изпратена до руския президент Владимир Путин, Думата и Съвета на федерацията. Като мотив за искането депутатите посочват резултатите от скорошен референдум там. Според тях повечето жители на Приднестровието искат то да стане част от Русия.
 Москва предпочете Крим.

В момента производителите в Приднестровието се ползват от Автономни търговски преференции, които им позволяват да доставят на пазара на ЕС  продукти без митнически такси в лимитите на определените квоти за република Молдова.

Тези преференции ще бъдат в сила само до края на 2016 година, след което предприятията в региона ще трябва да се пригодят към европейските норми за качество и безопасност, наложени от Споразумението за свободна търговия.

ЕС е един от основните партньори в търговския обмен в региона. Износът на стоки към държави членки на ЕС, деклариран на митническите пунктове на  предприятията и организациите от лявата страна на Днестър  представлява около 64 на сто от общия износ на Приднестровието.

В същото време износът към Общността на независимите държави има доста по-малък дял, а именно 26 процента от общия обем на износа на региона.

Според доклад на независимата организация Експерт-Груп най-големите рискове ако Приднестровието откаже споразумението с ЕС произтичат от факта, че икономиката на региона се базира на големи промишлени предприятия, които взимат суровините си от други държави, а малките и средните предприятия не са достатъчно развити и са уязвими.

Освен това зависимостта от финансовата и енергийната подкрепа на Русия ще породи големи рискове в случай,че Москва се откаже да подкрепя  Приднестровието.

Основният партньор в износа към ЕС е Румъния, която поглъща около половината от износа на региона, ориентиран към ЕС. Други търговски партньори от ЕС са Италия и Германия. Така около 87 на сто от експорта на Приднестровието към ЕС е ориентиран именно към тези три упоменати пазари.

Автор: Йордан Халачев 

Източник: ПРЕГЛЕД

СВЯТ

More in СВЯТ

768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024
ракети

Как реагира Москва след иранската атака срещу Израел

април 14, 2024
epa07713961 (FILE / COMPOSITE) - Ukranian then Presidential candidate Volodymyr Zelensky (L) talks to the media during the Ukrainian presidential elections in Kiev, Ukraine, 21 April 2019, and Russian President Vladimir Putin (R) gestures while answering a question during his annual press conference in in Moscow, Russia, 23 December 2016 (images reissued 13 July 2019). According to reports, The Ukraine's President Zelensky called Russian President Put on the phone on 11 July 2019 for the first time.  EPA/TATYANA ZENKOVICH/YURI KOCHETKOV

В САЩ: Фантазиите на Зеленски са нереалистични. Абсурдна е тезата, че не трябва да преговаряме с Путин

април 12, 2024