%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d1%87%d0%b5%d0%b2768x432

Парламентът излезе във ваканция още от днес. Депутатите решиха да се надцакват за ваканцията преди изборите и затова решиха още от днес да почиват. По този начин страната остава близо месец без парламент.

В същото време в страната зреят конфликти, избухна стачка на минорите в Бобов дол, на медицински работници от Стара Загора и столичната Бърза помощ.

Вероятна причина за изненадващата ваканция на депутатите са и мъките, с които в последно време Народното събрание събира кворум, за да работи.

Припомняме, и в началото на днешния пленарен ден те не успяха да съберат кворум и се наложи да почиват 30 минути в опит да се съберат. От втория път успяха да съберат кворум и дори се поздравиха с аплаузи, че са дошли на работа.

Предложението за дългата почивка дойде от Николай Александров от „Атака”. Не искал по време на кампанията парламентът да се използва за политическа трибуна и агитация.

По първоначална идея законодателният орган трябваше да не работи две седмици преди изборите.

Червеният депутат Жельо Бойчев обаче настоя законодателят да продължи с работата си и да не почива. Имало много работа за вършене.

По време на почивката комисиите в Народното събрание ще заседават.

В кулоарите на парламента Димитър Главчев подчерта, че нищо друго не му оставало, освен да приеме решението на пленарна зала. Нищо друго не ни остава, освен да прилагаме правилника за организация и дейността на Народното събрание, каза той.

Нямало да се забави работата на законотворците. Главчев се закани да се компенсира липсата на заседания. Законодателната дейност не била забавена. И депутатските питания към министрите били на привършване.

Според Главчев предложението на националистите за ваканцията било неочаквано.

За мен е изненадваща такава голяма подкрепа, сподели той. Явно депутатите искали да се работи нормално.

От думите на Димитър Главчев стана ясно, че ще има извънредни заседания. В почивката няма да се ползват служебни автомобили от депутатите.

Ваканцията ще е до 4 ноември. Следващото заседание ще е на 9 ноември. Самият Главчев не гласувал това решение.

Как се стигна до днешната изненадваща развръзка, скочиха червените срещу предложението законодателят да почива. Истинският аргумент Народното събрание да не работи по време на кампанията е, че ви е страх от опозицията, заяви от парламентарната трибуна Жельо Бойчев.

Според него управляващите изпитвали трудности да съберат кворум и затова искали Народното събрание да почива. Страх ги било от неудобните въпроси, които им готвели червените. По мнението на депутата се поставяло под риск разглеждането на бюджета.

Трябва да бъде разпуснат и Министерският съвет, ако аргументът e, че Народното събрание ще се превърне в предизборна арена, предложи Бойчев.

За пореден път БСП превърна Народното събрание в цирк, скочи герберът Георг Георгиев. По мнението му червените имали финансови проблеми и затова искали да ползват ресурсите на парламента, за да си направят кампанията по-евтино.

По-добре Народното събрание да не работи, а не да се имитира дейност и да се прави кампания, смята и патриотът Валери Симеонов. „С удоволствие гласувах „за“. С огромно удовлетворение, защото за мен е непочтено да продължава по този начин да се имитира работа на Народното събрание.

„Час и половина само общи приказки и предизборни лозунги вдигаме”, смята той. По-добре да не бъдем лицемери и двулични към обществото и към народа, настоя патриотът.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази на брифинг в Народното събрание недоволството си от ставащото в парламента. Страх и опит да се заглуши гласът на опозицията, видя тя в решението за депутатска ваканция от днес.

Имало страх от вота на недоверие, който готви опозицията. Имало страх и от искането енергийния министър Теменужка Петкова да дойде в зала. Имало страх от споразумението за заселване на бежанци. Имало страх да се обясни защо няма „Южен поток”, а има „Турски поток”.

Депутатите се пуснаха във ваканция

Депутатите се пуснаха във ваканция

Тази работа няма да стане така, закани Нинова. Социалистите започват подписка сред другите партии за свикване на заседание на законодателя. Такава разпоредба има в правилника. Такова чудо е нямало досега, недоволна е Корнелия Нинова. Само защото имало избори не трябвало да се мълчи.

Оказва се, че падането на визите за Канада щяло да унищожи земеделието ни. Червените искали да де разясни в зала този въпрос. Все още сме парламентарна република, поясни лидерът на социалистите. Никъде няма такова нещо по света, недоволна е Нинова. Позицията ни е принципна, категорична е тя.

Социалистката подчерта, че въпреки че депутатите няма да работят, ще получават заплати. Защо не го кажат на миньорите в Бобов дол, ядоса се социалистката. По думите й тези хора работели, а не получавали заплати, а депутатите щели да лежат и да вземат заплата.

Нюз БГ

https://news.bg/politics/deputatite-se-pusnaha-vav-vakantsiya.html