%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b0768x432

Правителствата на страните членки на ЕС са на път да не одобрят споразумението за свободна търговия с Канада, след като не могат да преодолеят опозицията на Белгия, която заплаши да го блокира, съобщава Ройтерс.

Почти всички 28 правителства в съюза, чиито министри трябва да проведат среща днес в Люксембург, подкрепят Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (CETA), което би било първото търговско споразумение между съюза и държава от Г-7.

Ако държавите членки не се договорят, неуспехът би поставил под въпрос способностите на ЕС да сключва такива споразумения и в бъдеще.

Румъния все още настоява Канада да премахне визите за румънски граждани. Но по-големият риск идва от нежеланието на френскоговорящата южна част на Белгия да подкрепи сделката. За да бъде прокарано, споразумението трябва да бъде подкрепено единодушно.

Управляващата дясноцентристка коалиция в Белгия твърдо подкрепя CETA, но заради особената структура страната не може да се подпише под документа без подкрепата на всички пет подфедерални правителства, които представляват регионите в Белгия.

Белгийският външен министър Дидие Рейндерс заяви пред репортери преди срещата на ЕС за търговията в Люксембург, че френскоговорящият регион Валония е основното препятствие за подписването на сделката.

Надявам се, че до края на седмицата, когато ще се проведе среща на върха, ще сме в позиция да постигнем напредък, каза той.

Срещата на Европейския съвет ще се проведе в Брюксел в четвъртък и петък.

ЕС и Канада приключиха преговорите през 2014 година след петгодишни разговори, след като ревизираха спорна част, свързана със защитата на инвестициите. През последния месец страните приеха обвързваща декларация, за да се покажат ограниченията на търговското споразумение. Последното убеди няколко скептични европейски държави, включително Австрия. Френскоговорящата част в Белгия продължава да се противопоставя.

Днес министри на ЕС трябваше да одобрят CETA. Това би позволило официално подписване на договора на среща на ЕС-Канада на 27 октомври.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом обяви, че Брюксел работи интензивно с Валония през последните дни, за да се разрешат противоречията.

Лявоцентриското правителство във Валония има резерви, тъй като се опасява, че CETA може да подкопае механизмите за защита на потребителите и работниците в Европа. Властите в ЕС уверяват, че са приети обвързващи гаранции именно по тези казуси.

Споразумението не може да се провали„, каза германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел в Люксембург. Той поясни, че ще отнеме време, за да се разрешат противоречията.

Но Белгия и Румъния, например, все още имат въпроси, които може да бъдат разрешени днес. Може би ние се нуждаем от повече време„, изтъкна той.

Споразумението може да влезе в сила през следващата година, ако Валония склони да го приеме и Европейският парламент го одобри. Това ще доведе до незабавно премахване 98% от вносните мита върху стоки, но ще заработи специален арбитражен съд за защита инвестициите на чуждестранни компании.

Според поддръжниците споразумението ще помогне за увеличаване на двустранната търговия с 20% и ще увеличи икономиката на ЕС с 12 милиарда евро на година, а канадската – 9 милиарда долара.

Активисти съветват откъде гражданите могат да се информират за ТПТИ и СЕТА

 Активисти съветват откъде гражданите могат да се информират за ТПТИ и СЕТА: Европейският сайт, обединяващ за кампанията Stop ТТIP, stop CETA и Democracy for sale.org

Припомняме, през уикенда се проведоха протести срещу подписването на споразумението в редица градове в Европа, включително и в София.

Нюз БГ

https://news.bg/world/belgiya-i-rumaniya-spavat-targovskoto-sporazumenie-es-kanada.html