Здраве

Закъсняла линейка, лекарски цинизъм… и между другото един починал! Както и реакцията на Москов!

Закъсняла линейка, лекарски цинизъм… и между другото един починал! Както и реакцията на Москов!

%d0%bb%d0%bd%d0%b5%d0%b9%d0%ba%d0%b00000318403-article2
Това не е история за поредната закъсняла линейка и поредната яма в комуникацията между спешния 112 и болниците. Това е разказ за нещо, което и най-добрата координация няма да реши – нечовечно безразличие, антихуманен реваншизъм и безочен цинизъм.

Неприятната история споделя във Facebook Калина Линкова. Всичко се случило вчера около 10 ч. сутринта.

Калина отивала на работа в квартал „Изток“ в София. Действието се развило на улиците „Жолио Кюри“ и „Чарлз Дарвин“. Подминала човек, който седял на ръба на оградата на училище. Той бил приведен, а телефонът му бил паднал на земята. От човека се чували хриптящи звуци.

Първоначално Калина помислила, че става въпрос за поредния пиян човек, канещ се да повърне, но само след секунди тя се обърнала, за да види, че мъжът пада по очи и се наранява. Заедно с преминаващо момче го изправят. Попитали го как е, дали му вода. Мъжът обаче бил неконтактен, имал и пяна по устата.

Насъбрали се и още хора. Обадили се на 112, за да викнат линейка. Обяснили подбробно, бавно и с ясна артикулация адресът на мястото – „Чарлз Дарвин 14А вх. Б“. Било точно 10:07 ч. И така започнало чакането.

Междувременно мъжът се освестил малко. Споделил, че го болят гърдите, че едвам диша. Охкал.

Звъннали от телефона на човека на последния номер, с когото разговарял. Оказала се жена му. Дошла и тя.

Половин час. Толкова минало от първото позвъняване на 112, а линейката я нямало.

Звъннали отново. От 112 разбрали грешен адрес. В този момент, в който на всеки адреналинът скача до небесата, Калина процедила през зъби: „Много са ви прости колегите“.

Жената отсреща пък „наклеветила“ Калина, казала на тези в линейката какво мисли тя за тях. „Явно беше по-важно от смъртта, от глупостта, от некадърността, от хуманността“, пише момичето във Facebook.

А човекът вече крещял от болка. Буквално. „Крещеше, че си отива, че умира, че е краят. Всъщност беше“. Линейката пристигнала в 10:43 ч.

Паркирала спокойно, вяла сестра и арогантен лекар излезли от нея и започнали да правят още по-вял сърдечен масаж.

„Жената на припадналия попита дали няма да сложат нещо под него, все пак лежи на твърдия асфалт. Лекарят изсумтя и с равен тон обясни, че на починал човек НЯМА КАКВО ДА МУ СЛАГАТ ИЗОБЩО…“

Лекарят отказал да се легитимира, затова Калина снимала номера на линейката.

Последвала административната работа – дошли полицаи, тя писала обяснения.

„Лекарчето беше до мен, слушаше ме. Тръгнах си и ми подвикна: „Между другото, добре ли излязохме на снимката?… Наложи се да му кажа в прав текст: „Аз снимах номера на линейката, но ти си грозен ениуей“, пише Калина.

„Утро, дъжд, смърт, абсурд, гнусни хора. И хубави хора. Събраха се много, много хора, на които им пукаше и останаха до последно“. ЦЕЛИЯТ РАЗКАЗ НА КАЛИНА МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК:

А ЕТО И РЕАКЦИЯТА НА МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ ПО СЛУЧАЯ:
Погрешен първоначален адрес е бил даден в случая с мъжа, който почина нелепо на ул. „Чарлз Дарвин“, за който ви разказахме, защото линейката не открила адреса дълго време. Това обясни здравният министър Петър Москов в отговор на въпрос на Dnes.bg.

Това е записано в доклада на Спешната помощ по случая, с който Москов е запознат. Министърът обеща обаче, че ще направи проверка още днес.

Според него основният проблем на работещите в Спешната помощ е свързан с липсата на ясен регламент какво е спешност.

Москов каза, че с негова заповед са валидирани протоколи с въпросници, с които на 2-3 въпрос става ясно какъв тип е спешността. Тези протоколи ще бъдат въведени още този месец тестово след обучение на работещите, съобщи министърът. Предвижда се след време протоколът да бъде електронен.

По думите му навиците и на работещите, и на хората не могат да бъдат променени изведнъж и затова ще има период, за да свикнат и двете страни с новия начин на работа.

„Някакво дете имало кошмар или някой го болял зъб – това не са случаи за спешна помощ“, разясни министърът.

На въпрос как гледа на идеята за санкции при неправомерно звънене с подобни оплаквания, Москов каза, че такива практики има в Европа, но за него пътят е информиране на обществото и постепенно въвеждане на новите правила. Според него е възможно да има санкции, но това не би трябвало да е първата стъпка.

Той увери, че няма да допусне новият начин на работа да застраши живота на пациентите и затова крайният срок за въвеждането на протоколите е март следващата година.

Сутринта медици от Спешната помощ излязоха на протест заради лоши условия на работа.

„Няма лекар в Софийската спешна помощ, чието възнаграждение да е под 2 хил. лева, дори са много над това“, обясни министърът.

По думите му медиците не би трябвало да имат проблем с начина, по който се увеличават доходите им напоследък. Москов уточни, че не е казвал, че те са достатъчни на фона на тежкия труд, който извършват.

„От гледна точка на условията на труда и автопарка на Спешна помощ – всичко това е заложено в големия проект, който вече сме спечелили за преструктуриране, ремонт и обновяване на центровете за спешна помощ и спешните приемни отделения и закупуване на 600 нови линейки“, каза министърът и допълни, че всяко нещо, записано в концепцията, се изпълнява повече или по малко по план.

More in Здраве

Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023