Европа

Засечка! Der Spiegel: Сделката за бежанците изправи Меркел и Брюксел един срещу друг! Вижте защо…

Засечка! Der Spiegel: Сделката за бежанците изправи Меркел и Брюксел един срещу друг! Вижте защо…

michel_hollande_mogherini_merkel

Канцлерът на Германия Ангела Меркел похвали споразумението за бежанците, постигнато с Турция през март тази година, като модел за сключването на подобни документи с Египет или други страни от Северна Африка. Но идеята не се хареса на Европейската комисия, пише изданието Der Spiegel, цитирано от „Фокус“. 

За разлика от Берлин, Брюксел не гледа на сделката за бежанците с Анкара като образец за договори със северноафриканските държави. Йоханес Хаан, комисарят, отговарящ за европейската политика за съседство и преговорите за разширяване, се обърна към федералния министър по специални задачи и ръководител на Канцлерството Петер Алтмайер, подчертавайки, че връщането към тази тема отново и отново не е продуктивно.

ЕС плаща на Турция три милиарда евро, включително за жилища и образование на бежанците. В допълнение Анкара настоя за облекчаването на визовия режим за турските граждани и ускорени преговори за присъединяване към Общността, в замяна на намаляване на броя на бежанците, пристигащи в Европа през Егейско море.

Меркел многократно подчертаваше, че споразумението между ЕС с Турция може да бъде модел за подобни сделки с африканските страни. В неделя германският канцлер започна обиколка на Черния континент, в рамките на което ще направи посещения в Мали, Нигер и Етиопия.

В Брюксел се опасяват, че страни като Египет може да се надяват на суми, аналогични с тези, които ЕС отпусна на Анкара за справяне с мигрантския натиск. Но ситуацията в другите страни не е съизмерима с тази в Турция.

На турска територия има 2,7 млн. сирийци, избягали от гражданския конфликт в родината си. Египет обаче е само транзитна, а не приемаща страна за тях. Късметът, на който се надяват северноафриканските държави, може да бъде проблем за германския канцлер, който няма да се разреши единствено със сключване на споразумение. „След това Меркел трябва да види как ще получи пари за него“, коментира дипломат от европейските кръгове.

Вместо за милиарди, европейският комисарят Хаан ще разговаря в сряда с президента на Египет Абдел Фатах Сиси за т.нар. помощно партньорство. То се изразява в подкрепа за реформите на пазара на труда или за борба с безработицата сред младите хора. Подходящите програми в тези области бяха спрени през 2012 г., отчасти заради трудната ситуация с човешките права в страната. Идеята е сега тези проекти да бъдат подновени. В Брюксел са обезпокоени от факта, че дори младите египтяни се смесват с бежанците, които се отправят към Италия. „Не може Египет да решава проблемите с младежката безработица под прикритието на миграцията“, коментират в дипломатическите кръгове на ЕС.

За периода от януари до август от Египет към Европа са избягали 12,4 хил. души – с пет хиляди повече, отколкото за същия период през предходната 2015 г. През последните месеци все повече и повече лодки с бежанци се пълнят по египетското крайбрежие.

Подобни мерки, които ЕС планира за Египет, ще бъдат предприети и по отношение на други държави, една от които е Тунис. Скептицизмът относно водещата роля на споразумението с Анкара преобладава също и в Европейския парламент. „Не мисля, че сделката с Турция може да бъде модел“ за справяне с бежанския поток, който да бъде наложен и на други държави, коментира „зеленият“ експерт по външна политика Райнхард Бютикофер.

Блиц

http://www.blitz.bg/news/article/452347

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024