САЩ

„Известия“: САЩ плашат със съд руски наблюдатели на вота им!… Тръмп: Ще призная резултатите от изборите… ако ги спечеля!

„Известия“: САЩ плашат със съд руски наблюдатели на вота им!… Тръмп: Ще призная резултатите от изборите… ако ги спечеля!

31rlpq7tevwi4ktxq6p4ao

 

Съединените щати не приеха като шега, а напълно сериозно и дори враждебно предложението на руското правителство да изпрати наблюдатели за законността и честността на президентския вот на 8 ноември. В отговор властите зад океана заплашиха с наказателни дела всеки чужденец, който се осмели да надникне как тече избирателният процес. Москва предложи да почерпи челен демократичен опит от изборите в 3 щата – Тексас, Луизиана и Оклахома, но получи в ответ заплахи, че дори доближаване на избирателните секции, ще се таксува като враждебен акт, пише Известия. 19min.bg

„Искам да обещая и обещавам на всички мои избиратели и поддръжници, и на всички хора в Съединените щати, че напълно ще приема резултатите от тези велики и исторически президентски избори“, каза той на митинг в Охайо, направи пауза и добави: „ако спечеля“, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

Минути по-късно той продължи: „Ще приема ясен резултат от изборите, но си запазвам правото да оспорвам и да задействам съдебна процедура, ако резултатът е съмнителен“, предаде Франс прес.

Потребители в социалните мрежи се шегуват, че „руската следа“ в президентските избори са „мъртвите души“ от романа на Николай Гогол

Президентската надпревара в САЩ надхвърля със своя колорит и най-смелите очаквания на любителите на политическото шоу. Традиционно предизборната кампания в Америка на моменти преминава деликатната граница между политика и „реалити” формат. В опит да привлекат неангажираните политически американци да гласуват, претендентите за Белия дом изострят тона, говорят откровени глупости и дори отправят лични нападки и обвинения към опонента си. В обичайния си стил Доналд Тръмп още в началото на своята кампания прекрачи границите на добрия тон с интервюто за „Фокс нюз“, в което нарече опонентката си „убийца на стотици хиляди хора“.

Милиардерът продължи серията си с обещание ако бъде избран за президент да прати „дявола“ Хилъри Клинтън в затвора, обяви я за „опасна и неуравновесена лъжкиня“ и дори наскоро заяви, че тя взима наркотици.

Макар и по-премерена, бившата първа дама не му остана длъжна, определяйки го като „свиня с червило“, а симпатизантите му за расисти, сексисти, ксенофоби, ислямофоби и „сбор от отчаяни хора“. Този характерен американски background, съчетан с личната неприязън между двамата актьори на сцената и фундаменталните различия във виждания им за Америка и света, заплашва да разкрие най-мръсните тайни на американската политика.

Съединените щати днес се намират на съдбоносен кръстопът и трябва да бъде направен избор на посока. Сблъскват се две коренно противоположни концепции за бъдещето на страната – „Хилъри за Америка“ срещу „Да направим Америка велика отново“, глобализъм срещу американоцентризъм. От едната страна е могъщият транснационален финансов капитал, а от другата – американската индустрия и средната класа. Либералният интервенционализъм срещу отминалия блясък на американската изключителност. На самия финал на ожесточената надпревара състезателите започват да изпускат нервите си, като поставят под съмнение самите демократични основи на американската система – крайъгълният камък на цялата система.

„Илюзия за демокрация“ ли са американските избори?

Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп тези дни хвърли бомба, заявявайки, че има сериозни притеснения за това, че резултатите на изборите през ноември ще бъдат манипулирани. Разобличавайки това, което нарича „илюзия за демокрация“, Тръмп обясни как, по думите му, политическият процес е управляван „от шепа особени глобални интереси, нагласящи системата“. Ключова роля в подмяната на желанията на обикновените американци според Тръмп имат медийните корпорации. „Нека да сме ясни за едно нещо – корпоративните медии в нашата страна вече не се занимават с журналистика. Те представляват определени политически интереси, които с нищо не се различават от всеки лобист или финансов субект“, обяви Тръмп и хвърли в смут американската общественост. Хилъри Клинтън, по думите му, фаворизира политика, която прехвърля„суверенитет на САЩ, за да се обогатяват тези глобални финансови сили“ и това е причината за опитите тя да бъде поставена начело на американската република в разрез с интересите на гражданите й. „Това е реалността. Вие го знаете, те го знаят, аз го знам и почти целият свят го знае“, заключава Доналд Тръмп.

 

Бултаймс, а-specto

 

 

More in САЩ

милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024