Политика

Плащаме на Кристалина Георгиева 1,162 млн. лева за напускането й на поста в ЕК!

Плащаме на Кристалина Георгиева 1,162 млн. лева за напускането й на поста в ЕК!

Kristalina_Georgieva1

Кристалина Георгиева е принудена да напусне Европейската комисия заради волята на Германия. Меркел я елиминира посредством немеца Мартин Зелмайер – шеф на кабинета на европремиера Юнкер и взема ресора Бюджет и човешки ресурси на Общността, който досега българката управляваше. Те ще бъдат дадени на стария ни познайник от Германия – комисаря Йотингер.

Освен срама, за сметка на български данъкоплатец ще бъдат и полагаемите се при напускане на поста пари: 462 000 евро „за адаптация” и 162 000 евро пенсионен фонд на бг комисаря или общо 1, 162 млн. лв. от нашата вноска в бюджета на ЕС, понеже досегашната й заплата, която без бонусите е 20 000 евро явно й е малка.
Защо ни се случва всичко това? Преди година, при обсъждането на т.нар. hot spots или буферни места за настаняване на бежанци, канцлерът Ангела Меркел каза, че България е предложила и е приела да бъде една от страните по тази програма, пише „19 минути“. И както показва практиката със скандалното постановление 208 на МС и новостроящите се лагери на наша територия, е била права. Но, когато Меркел заяви това, българският евродепутат Ева Паунова, влязла в ролята на преводачка на премиера Борисов при обсъждането на казуса, зави: „Меркел нещо не е разбрала”. Това дотолкова вбеси Германия, че последва специално комюнике на канцлерството с лично споменаване на Паунова и затвърждаване на немската позиция.
Докато ние мислехме, че майката на Европа ни е простила, тя притисна правителството да номинира Кристалина Георгиева, вместо Ирина Бокова за ген.сек. на ООН. Така едновременно провали и двете ни кандидатури в полза на португалеца Гутереш. Веднага след „фиаското на българския еврокомисар”, както го определя брюкселското издание EU Inside, първо чрез пресата в САЩ и ЕС, а след това и чрез евродепутати започна да се иска оставка на Георгиева. Британски тори пожела Кристалина да бъде дадена на Съда на одиторите за похарчените пари на данъкоплатците за кампанията й (в 19min.bg новината надмина 36 000 прочитания, където е поднесена честно, докато в Блиц – защо ли – прочитанията са 6 пъти по-малко!!!), а негов френски колега от ЕП потърси сметка за напразното харчене на над 5,5 млрд. поради некомпетентно управление на бюджета на Общността.
Очевидно Кристалина е успяла да намери място под слънцето в старата си месторабота. Тя обаче няма нищо общо с централата на Световната банка. Георгиева ще оглави нейното подразделение Международна асоциация за развитие с Международна банка за възстановявне и развитие. Така че няма нищо вярно в съобщенията на самата Кристалина и някой бг медии, че тя „развява знамето на върха на Световната банка” или става „шеф на Световната банка”, или „втора в Световната банка”. Ще бъде една от 25-те подчинени на президента на институцията. Лъжа се оказаха и думите на вицепремиера Бъчварова, че Георгиева заема поста по лични заслуги, а не с международни договорки, тъй като ООН има 193, а Световната банка – 189 членове.
След като 19’ припомни прогнозата си от лятото, че президентът Плевнелиев може да поеме поста на еврокомисар в Брюксел след изтичането на мандата си през януари, премиерът Борисов коментира, че това Росен не е кандидатът на България. Което е жалко, тъй като едва ли можем да намерим по-достоен и по-подготвен човек за поста в момента… Ако не броим Цецка Цачева, разбира се (това в кръга на шегата).
„България няма да получи скоро нито вицепрезидентски пост в Европейската комисия, нито пък ресор Бюджет”, коментира пред Бг он еър Аделина Марини от EU Inside. Това мнение се споделя и от други авторитетни медии като Политико, което вместо българското правителство първо пусна известието за оставката на Георгиева. Новината не е добра, тъй като без друго едва достигнахме 3% усвояване на еврофондовете по „новия” период 2014-2020 г., на който всъщност вече сме в средата. Големите програми на практика не работят , а тази година направо си е нулева.
Фактите! За София това означава 20% по-нисък бюджет т. г., за Бургас – 30% по-нисък, за строителния бранш – тотално замиране.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Plashtame-na-Kristalina-Georgieva-1-162-mln–leva-za-napuskaneto–na-posta-v-EK-/112826/2/48

Политика

More in Политика

президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024