Политика

Разпадът във властта тръгва! Партията на Ненчев настоява за предсрочни избори през пролетта!

Разпадът във властта тръгва! Партията на Ненчев настоява за предсрочни избори през пролетта!

ненчев660_b6f4781ffe01088e478835e3c9123714

Разпадът във властта тръгва. След драматичното правителствено заседание в петък, на което премиерът Борисов се карал на министрите от РБ за това, че не осигуряват парламентарна подкрепа на законодатлните инициативи на ГЕРБ, конфликтите в управляващото мнозинство не стихват. Вторник , за когато е свикано извънредно заседание на парламента,  ще е водоразделен ден, обяви премиерът и подчерта – реформатирите или ще са в опозиция, или „довиждане“.

Вчера зам.председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази остра позиция, в кято подчертава, че по време на избори „партньорите от РБ се държат неадекватно“, а Меглена Кунева призна, че не може да се разчита на депутатите от ДСБ.

Самият Радан Кънев призова своите да не се поддават на призивите на премиера, а да подкрепят кандидат-президентската двойка Трайчо Трайков-Съби Събев.

 

Днес същото предлага и партията на Николай Ненчев, която отива и по-далеч –  настоява се за предсрочни избори. Това става ясно от позиция на БЗНС с лидер военния публикувана на сайта, в която се казва:

Ще предложим на Реформаторския блок, при изчерпване на всички останали възможности, да се обяви за предсрочни парламентарни избори през пролетта на следващата година“.

За да направи това, БЗНС ще поиска свикване на Изпълнителния и Гражданския съвет на РБ на 17 октомври.

 

Ето какво пише в позицията, озаглавена

„БЗНС има силата да бъде свободен“.

„БЗНС изразява своето възмущение от опитите да бъде дестабилизирана държавата и нейните институции. БЗНС винаги е настоявал за принципност, почтеност, последователност и прозрачност в управлението на държавата и управляващата коалиция. Отказваме да правим компромиси с тези си убеждения. Манипулативният пиар в част от българските медии ни провокира да заявим, че за нас участието във властта никога не е самоцел. За БЗНС е очевидно, че доверието между коалиционните партньори е нарушено. Участваме в управлението само и единствено, за да защитим националните интереси на България, евроатлантическата ѝ принадлежност и за да отвоюваме държавата от мафията.

 

В този смисъл заявяваме, че е национално безотговорно да оставим властта в ръцете на наследниците на престъпния комунистически режим, на техните олигарси, чрез правителства на плаващи и неясни мнозинства и провалени политически и икономически проекти. Всяка дестабилизация и политическа криза ни тласка в нова зависимост от агресивната руска имперска политика. Няма да се примирим и позволим да ни унижават и да търгуват със свободата и достойнството ни.

 

Като пълноправен член на Реформаторския блок настояваме за свикване на Изпълнителния и Гражданския съвет на 17 октомври. Ще предложим на Реформаторския блок, при изчерпване на всички останали възможности, да се обяви за предсрочни парламентарни избори през пролетта на следващата година. Считаме, че това е най-демократичния начин за излизане от политическа криза. Към настоящия момент, за БЗНС е най-важно да отдаде уверена и мащабна подкрепа на кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и Съби Събев“.

 

Припомняме, че на извънредното правителствено заседание в петък  министър Ненечев е декларирал безрезервната си подкрепа към премиера . Нещо повече,  в отговор на критиките на Борисов, лидерът на БЗНС и военен министър Николай Ненчев се разкая и признал своите прегрешения: „Прав сте, г-н премиер, поведението ми е изключително безотговорно! Знам какви усилия полагате за справяне с проблема с бежанците”.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Razpadat-vav-vlastta-tragva–Partiyata-na-Nenchev-nastoyava-za-predsrochni-izbori-prez-proletta/111649/2/0

Политика

More in Политика

welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024