Политика

Резил! Кристалина сащиса Общото събрание: Реформирах из основи ЕК и Световната банка, мога да оправя и ООН!

Резил! Кристалина сащиса Общото събрание: Реформирах из основи ЕК и Световната банка, мога да оправя и ООН!

768x432

Кристалина Георгиева, която от няколко дни е официалната кандидатура на България за генерален секретар на ООН, беше за първи път изслушана от Общото събрание на организацията.

„Много съм благодарна за възможността да се представя като кандидат за генерален секретар на ООН”, заяви още в началото Георгиева и добави: „Признавам, че влязох късно в този изключително важен процес. Искаше ми се да е по-рано.”

Тя изтъкна, че в Световната банка и в Европейската комисия имала възможност да извърши дълбоки промени и реформи в различни сектори. Същото могла да направи и с ООН.

„ООН трябва да е ефикасна и иновативна организация, тя трябва по-добре да отразява света такъв, какъвто е„, подчерта Георгиева при продължилото около 2 часа изслушване и допълни, че имала възможност да намери бързи решения за бързо променящия се свят – от икономически проблеми до глобалното затопляне.

Полша и Латвия подкрепиха Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Полша и Латвия подкрепиха Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Мога да обединя хората около решения, които всички да подкрепим„, увери тя и допълни, че помнела, още преди години, че била в родния си град София с 18-месечната си дъщеря, която се смеела и играела, а ден след това била в израелска болница, където имало 14 ранени деца. Децата били толкова тихи, че било зловещо. „Не трябва да позволяваме подобни неща да се случват“, настоя тя.

„Това е време на несигурност, но е и време за смелост. Не можем да отстъпим пред крайната бедност. Не можем да отстъпим пред промените в климата. Не можем да отстъпим пред конфликтите. Ако имам честта да поведа тази велика организация, ще направя това с независимост, единство, състрадание и безмилостен устрем към резултатите”, зарече се Георгиева.

Българският кандидат за генерален секретар на ООН отговаряше на конкретни въпроси, зададени от различните държави.

Попитана за кризата с бежанците, Георгиева, коментира, че в този несигурен свят никой не може да бъде сигурен, че утре няма той да е бежанец.

Припомняме, понеже предишният официален представител на България Ирина Бокова също остава в надпреварата, на 5 октомври и двете ще бъдат подложени на ключово гласуване в Съвета за сигурност на ООН. Той ще е първият досега, при който ще се използват цветни бюлетини, които ще различат постоянните от непостоянните държави членки в съвета.

За да бъде избран, новият генерален секретар на ООН трябва да получи поне 9 гласа „за“ от 15-те държави в Съвета за сигурност и да няма нито един глас „против“ от 5-те постоянни членки – Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

НАБЛЮДАТЕЛИТЕ ПО ФОРУМИ И СОЦИАЛНИ МРЕЖИ СА КАТЕГОРИЧНИ В ОЦЕНКИТЕ СИ:

Борислав Цеков:

След толкова години на чиновническа работа в централата на Световната банка във Вашингтон (близо 20) и след няколко години работа като еврокомисар, да говориш английски толкова зле, че даже не е third world english… Показателно – за качества и капацитет!

Георги Караславов:

Слушах Кристалина Георгиева и представянето й в ООН.
Пълен катастрофален провал.
От клишета им призя на дипломатите.
Една напълно НЕОРИЕНТИРАНА в тази материя човек.
То не бяха размахване на Устава, въртене на химикалки, жестикулации… Намекна за Боко Харам и ИД да бъдат поканени (?) в ООН, тупкаха футболни топки и акцентът падна на парите, постави си срокове, обеща, че палестинският въпрос ще го реши (щото десетилетия така и не го решиха, а той е от… почти 100 години),Акцентира върху опита си в ЕС и Световната банка… подчерта няколко пъти, че ще се работи много за да се знае капацитетът… разбрахме, че има симпатия към Украйна и на някои дипломати не им отговори и направо им каза, че ще изпълнява Хартата без да се отклонява и влезе в противоречие с питането от Групата на четирите (въпросът го зададе Бразилия от името на Германия, Индия, Япония и Бразилия – за реформата на ООН – подтескт – разширяване на броя на страните постоянни членки в СС), че ще работи за реформата.
Двама дипломати, единият от коите е японец я закла накрая с едно изречение, че отговорите са й „много общи“.
Последното изречение изби, свари и обезкости рибата в блатото (дано съм чул правилно): „Монетарната работа ме направи добър човек“…
Румяна Желева 2 версия (влошена)
На 5 ще гледаме…

Нюз БГ

https://news.bg/politics/kristalina-georgieva-reformirala-iz-osnovi-ek-i-svetovnata-banka-shtyala-da-opravi-i-oon.html

More in Политика

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024