usa x russia

САЩ не планират да водят война с Русия, но продължават щателно да следят за нейния военен потенциал. Това разкри първият заместник-министър на отбраната на САЩ Робърт Уърк, цитиран от руски медии.

„Искам да е абсолютно ясно, че не възнамеряваме да воюваме с Русия, но би било глупаво да не обръщаме внимание на военните им операции”, изтъкна той.

По думите му, благодарение на бойните действия на Русия в Сирия, САЩ „получиха представа“ за тактическите им възможности за водене на бой.

Освен това, според заместник-министъра, Русия показва на САЩ „какво трябва да направят, за да се убедят в тяхното оперативно и тактическо превъзходство.“

Той подчерта, че Русия „ефективно ползва“ ракети в голям обсег на действие.

Уърк не нарече Русия „заплаха“ или „предизвикателство“, както при предишни случаи, а я определи като „силен съперник на САЩ“.

Френският външен министър Жан-Марк Еро пък заяви, че прекратяването на сътрудничеството с Москва относно мира в Сирия няма да доведе до нищо.

Според него Русия трябва да бъде убедена в нуждата от приемането на резолюция в Съвета за сигурност на ООН за примирие в страната, предаде ТАСС.

„Някои призовават към пълното съгласия с Москва в името на борбата срещу тероризма. Други напротив, предлагат да прекратим отношенията с Русия. Но нито един от тези варианти няма да ни позволи да сложим край на драмата, която се разиграва пред очите ни. Затова и се стремим да направим така, че Русия да поеме отговорност. Ние водим преговори в Съвета за сигурност на ООН, за да постигнем примирие“, заяви Еро.

Той отбеляза, че преговорите текат затруднено.

„Искам да кажа на руснаците, че съдбата на Алепо се намира в техни ръце“, заяви министърът.

Блиц, Нюз БГ

http://www.blitz.bg/news/article/450636

https://news.bg/int-politics/sasht-nyama-da-vodyat-voyna-s-rusiya-obyavi-pentagonat.html