Важно

Става напечено! Москва обвини водената от САЩ коалиция във военни престъпления в Ирак!

Става напечено! Москва обвини водената от САЩ коалиция във военни престъпления в Ирак!

5126086

Москва обвини водената от САЩ международна коалиция в нанасяне на въздушен удар срещу мирна процесия в населеното място Дакук, разположено на 30 км от град Киркук, в резултат на което са загинали десетки мирни жители. Това съобщи официалният говорител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предава БГНЕС.

„На 21 октомври руските разузнавателни средства са засекли въздушен удар на няколко самолета срещу населения пункт Дакук, разположен на 30 км южно от Киркук и където, по наши данни, бойци на „Ислямска държава“ няма“, се казва в изявление на говорителя.

В него се посочва още, че самолетите на коалицията са взели траурна процесия за струпване на противникови бойци. Според ген. Конашенков „подобни смъртоносни удари по мирни населени пунктове, имащи всички признаци на извършено военно престъпление, стават ежедневна рутина за авиацията на международната коалиция“.

От министерството на отбраната подчертават още, че сватби, погребални процесии, болници, полицейски участъци и хуманитарни конвои също са се оказвали под ударите на самолетите на коалицията.

Конашенков посочи още, че Москва внимателно следи събитията в и около Мосул, където на 17 октомври започна операцията на иракските сили и коалиционните партньори по освобождаването на града.

По искане на иракската власт в операциите участват и кюрдски формирования.

Междувременно Сирия се противопостави на мераците на Ердоган за нахлуване в страната.

Присъствието на турски войски в Сирия представлява акт на агресия, на който властите ще се противопоставят с всички сили, се казва в изявление на сирийската армия, цитирано от ТАСС.
„Присъствието на турската армия в Сирия е неприемливо и е грубо нарушение на суверенитета на Сирийската арабска република“, се казва в текста. „Ние го разглеждаме като агресия и ще се борим с него с всички сили“, посочват още от Дамаск. Според властите активизацията на турските въоръжени сили се дължи на успехите на сирийската армия и нейните съюзници в борбата с терористичните организации в Алепо.
5126192„Мръсната роля на турския режим по отношение на укриване, снабдяване и прехвърляне в Сирия на хиляди терористи е известна още от началото на конфликта“, посочват от сирийското командване. „Очевидно е, че успехите, които постига сирийската армия заедно със своите съюзници в борбата против терористите, особено в Алепо, нарушава плановете на турския президент Таийп Ердоган в Сирия и региона и това го подтиква към ескалация на агресията по отношение на сирийците“, допълват още военните.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/sviat/blizyk-iztok/4464841/

БГНЕС, Епицентър

http://www.bgnes.com/sviat/blizyk-iztok/4464848/

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022