Русия

„Амнести Интърнешънъл“ заповядва: Русия да премахне закона за чуждестранните агенти, който пречи на НПО-тата!

„Амнести Интърнешънъл“ заповядва: Русия да премахне закона за чуждестранните агенти, който пречи на НПО-тата!

soros-vs-putin

Международната организация за защита правата на човека „Амнести Интернешънъл“ е препоръчала да се отмени законът за „чуждестранните агенти“, пише „Коммерсант“, цитиран от Фокус.

В доклад за резултатите от четиригодишното действие на закона от организацията отбелязват, че в регистъра на Министерството на правосъдието са влезли 148 неправителствени организации, които са имали „важен принос за благополучието на населението на Русия“. Много от тях предоставяли “ услуги, които не са предоставяни от държавата, като например юридическо представителство или психологическа подкрепа за жертвите на дискриминация или насилие.“

Законът изисква всички неправителствени организации, които получават външно финансиране и са ангажирани в неясно дефинирани политически дейности, да се регистрират като чужди агенти, термин, който напомня на реториката от Студената война, свързана с шпионажа.

„Руските власти трябва да се научат да приемат конструктивна критика от страна на организации на гражданското общество и да се научат да работят с неправителствени организации“, заяви ръководителят на руския офис на „Амнести Интернешънъл“ Сергей Никитин.

От президентския Съвет по правата на човека коментираха, че не е нужно законът да бъда отменян, но е необходимо да бъде „поправен“. От друга страна в Държавната дума смятат, че законът за чуждестранните агенти е „напълно правилен“.

Съгласно него дейността на НПО-та може да бъде забранявана, ако дейността им заплашва конституционния ред, сигурността и отбранителната й способност. Първата, която попадна под ударите на новия закон, бе Националният фонд за подкрепа на демокрацията. По-късно се стигна до забраната и идгонването на „Отворено общество“на Джордж Сорос след започнала през юли проверка на руската прокуратура, която установи, че дейността й представлява заплаха за конституционния ред в страната.

Навсякъде по света въпросните НПО-та се правят на невинни и недосегаеми. В същото време са с претенции за последна инстанция на Истината. Да, ама не – с подривната си дейност всъщност обслужват задоеканските си спонсори и работят против интересите на държавите, в които са накацали.

Български журнал, Нюз БГ

Начало

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024