Политика

Бесен екшън в парламента: Митоди Андреев и реформатори вадят скелети, преследвани от Путин и комунизма!

Бесен екшън в парламента: Митоди Андреев и реформатори вадят скелети, преследвани от Путин и комунизма!

%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%b834819
Бурни дебати предизвика първото гласуване на законопроекта за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен в пленарната зала на парламента. Вносители на законопроекта са Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков от РБ.

По време на дебатите Георги Божинов от БСП коментира, че този законопроект ще бъде петно върху този парламент и ще бъде исторически недостоверен.

От своя страна Лъчезар Иванов от ГЕРБ подчерта, че всяко политическо време дава оценка и отпечатък на миналото. „Като отговорни политици би трябвало да дадем оценката си, дали правилна или грешна, това ще бъде доказано по-късно в историята, но сме длъжни към децата си дадем истината за това какво е било”, смята той, цитиран от БГНЕС.

Според Иванов този законопроект трябва да бъде приет, за да може българският народ да помни и никога да не позволява такова разделение в обществото на хора, които имат право да живеят, хранят и дишат по –чист въздух и хора от другата маса, които трябвало да работят „като пчелички”.

„За 27 години не можахте да направите нищо и да се отърсите от вашето собствено минало и сега започнахте да негодувате срещу паметниците”, посочи депутатът от БСП Таско Ерменков.

Депутатът от ДПС Четин Казак коментира, че депутатите от ГЕРБ и десницата усещали, че губят властта и веднага намирали законопроект, с който да извадят скелетите от гардероба и да противопоставят обществото. Според него това се прави и със задна мисъл да се противопоставят ДПС на БСП, както е било и в предния парламент. „Сега сме свидетели отново на същия сценарий. Наричам подобно поведение лицемерно, защото то има нечисти цели. Ако бяхте искрени, а ние сме искрени в нашата оценка, за това че комунистическият режим е престъпен.

Престъпленията на режима е трябвало да бъдат наказани, но не приемаме лицемерния подход, който се прилага, винаги когато слизате от властта да се опитвате с подобни законопроекти да ни противопоставяте с БСП или, с която и да е друга политическа сила“, заяви още Казак.

От АБВ обявиха, че няма да подкрепят проекта.
Да вървим не към разделение, както се предлага, а да си обединяваме усилията. Да търсим консенсусни решения за решаване на многобройните проблеми в страната, каза депутатът Иван Станков.

Той се съгласи, че в никакъв случай не трябва да се заличава тази част от историята на България.

Негативите са ясни – тоталитарен режим, диктатура на пролетариата и други неща. През този период имаше и огромно строителство, развито земеделие, промишленост, работа за хората. Тези неща не трябва да се премълчават, заключи депутатът от АБВ.

В дебатите се включи Лютви Местан (ДОСТ) с думите, че историческото минало може да разделя общества, които не са научили уроците на миналото.

Той не прие тезата, че обсъжданият законопроект разделя днешното българско общество.
Ако днешното българско общество е разделено по оценката за наследство на комунистически режим това означава, че рецидивите на комунистическия режим са още живи, коментира Лютви Местан.

В България е имало не партизани, а шумкари, каза депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Той заяви, че всички, които претендират, че са десни партии вкупом трябва да се извинят на своите избиратели, че когато са управлявали „заразата“ комунизъм е продължила да съществува. Днес тя е заменена от опасности, свързани с агресивната Русия и злия Путин, които искали да го върнат отново.

Андреев сам отговори на въпроса си „Кога започва разделението в България“ с думите – именно комунистите са го започнали. Той се обърна към ПФ и им каза, че комунистите са убили българския патриотизъм.

Dir.bg, Блиц

http://dnes.dir.bg/news/komunizam-deputati-24571375?nt=4

 

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024