Здраве

БНТ: Прокуратурата готви обвинение на Петър Москов за скандала с ваксините!

БНТ: Прокуратурата готви обвинение на Петър Москов за скандала с ваксините!

Прокуратура готви обвинение на здравния министър Петър Москов за скандала с ваксините от началото на годината, съобщи „По света и у нас“ на БНТ от свои източници в държавното обвинение. По неофициална информация Москов е призован да се яви в следствието следващата седмица.

Според нашите източници обвинение по случая ще получи поне един негов заместник. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова отказа коментар с думите : „Каквото има да каже прокуратурата, ще го каже в понеделник.“

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция.

По скандала с ваксините вече има един обвиняем.

Както вчера БНТ съобщи Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение за безстопанственост на Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини „Бул Био“. Обвинението е във връзка с произведените над един милион неетикетирани ампули с ваксини срещу тетанус по поръчка на турската фирма „Тюрк илач“.

Това стана след разследване на предаването „Открито“ за нерегламентирано производство.

Прокуратурата образува досъдебно производство за бартера на ваксини между България и Турция през април, но обвиненията идват едва сега, след като правителството на Бойко Борисов вече е в оставка. Петър Москов бе сред най-важните и подкрепяни министри на Борисов, особено след като в края на миналата година избра да остане в правителството след оттеглянето на партията си ДСБ в опозиция.

Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките на “Пентаксим“ по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. Ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат няколко пъти на имунизация срещу тези заболявания.

За да не останат децата без имунизации се стига до дарението на 100 000 дози от ваксината “Пентаксим“ от Турция, в замяна на която страната ни предостави 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произведени от държавната фирма “Булбио“.

 През април главният прокурор обяви, че предмет на разследване представлява не това дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини.

Според здравния министър Петър Москов бартерът е изгоден за страната ни, тъй като на правените преди това търгове „Пентаксим“ е купуван за 54 лева опаковката, а Турция е оценила дарените ваксини на 15 долара опаковката. Според разчетите на здравното министерство дарените от България 5 млн. дози БЦЖ възлизат на 400 000 лева, докато дарените от Турция ваксини “Пентаксим“ – на 1.5 млн. долара.

Какви точно ще бъдат обвиненията срещу Москов и заместниците му предстои да стане ясно следващата седмица.

В петък с обвинение се сдоби и директор в държавната фирма за ваксини “Булбио“, но за друг казус – с незаконно производство за турската компания “Тюрк Илач“. Прокуратурата е повдигнала обвинение за безстопанственост на ръководителя на производствения отдел на “Булбио“ Росен Алексиев. Обвинението е заради разкритото незаконно производство на фирмата в “Люлин“ без разрешение от Агенцията по лекарствата.

През септември здравният министър Петър Москов уволни директора на “Булбио“ Любомир Димитров заради разкритото нарушение.

При проверка на прокуратурата в склада в Люлин са били открити над 1 млн. “голи ампули“ ТетаДиф без етикети и информация какво съдържат, за които не са представени документи и които е трябвало да тръгнат за Турция.

Ваксините бяха иззети, а случаят бе приобщен към старото досъдебно производство относно бартера на ваксини между България и Турция.

БНТ, Медиапул

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-se-pritseli-v-moskov-za-bartera-na-vaksini-s-turtsiya-news256677.html

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023