Политика

Борисов наредил България да се раздели на 240 района заради мажоритарния вот! Цели области остават без представители!

Борисов наредил България да се раздели на 240 района заради мажоритарния вот! Цели области остават без представители!

%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b8path_99216

Премиерът в оставка и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов наредил на „Информационно обслужване“ да готви ново райониране на страната с оглед провеждане на следващите парламентарни избори по мажоритарната система, твърди Епицентър.бг.

Експерти внушават на Борисов, че мажоритарното гласуване е формулата, по която той може са се върне за трети път начело на изпълнителната власт.

Изчисленията им сочели, че ако се направи „подходящо“ райониране, ГЕРБ може да има 150 мажоритарно избрани депутати, което би им осигурило абсолютно мнозинство в следващото Народнот събрание. Досега ГЕРБ не са се ползвали от такъв комфорт – нито през 2009, нито през 2014 г. партията успя да извоюва мнозинство в парламента.

Борисов доскоро бе против мажоритарната система, но сега явно е решил да използва вълната, която гражданите дадоха в подкрепа на инициирания от „Шоуто на Слави“ референдум в своя полза.“Два милиона и половина са казали „Да“. Популизмът да ни припише, че ние спираме референдума, който е висша форма на демокрация, е много опасно оръжие“, каза днес Борисов след консултациите при президента.

Премиерът е с пълното съзнание, че „Шоуто на Слави“ действа популистки, но няма намерение да му се противопостави: „Представете си да си направим едно предаване в някоя телевизия ние и да почнем да казваме искаме референдум за 1000 лева пенсия и 1% данък. Ще мине ли този референдум? Ще мине. Демократичен ли е? Демократичен е. Ще съборим ли държавата с него? Ще я съборим“

И въпреки увереността си, че държавата ще бъде съборена, министър-председателят в оставка е решил да  помогне в „събарянето“ ѝ, като даде административна зелена светлина за налагането на мажоритарното гласуване.

Повелята на Борисов до „Информационно обслужване“ е известна във всички политически централи. Там са шокирани и сравняват действията на най-голямата партия едва ли не  „с национално предателство“, защото мажоритарният вот ще изправи страната пред непредвидими последици.

Парламентаристи от всички политически сили са гневни от начина, по който се извършва районирането. Основната цел е не да се следват сегашните административни граници, а да се разпарчетоса страната така, че районите, в които ГЕРБ се ползва с доверие, да се раздробяват (така там се печелят повече мандати), а тези, в които не се ползва – да се окрупняват. Така партията на Борисов ще се сдобие с най-много депутати.

Опасността пред демокрацията е огромна, защото огромни области от територията на страната ще останат без представителство в Народното събрание при мажоритарна система за избиране на депутати.

Защо?

По данни на Националния статистически институт към 31 декември 2015 г. населението на България е 7 153 784 души. Делено на 240, колкото са мандатите в Народното събрание, това означава, че населението на едномандатния район би трябвало да бъде 29 807.

И, ако избираме депутатите мажоритарно, 1/3 от тях ще бъдат от София, Пловдив, Варна и Бургас.

Области като Видинско, Монтана, райони в Централна България като Ловеч, Габрово ще останат без представители в парламента.

Трябва да се отчете и чисто субективния момент. Много по-лесно се агитира за какво ли не пред три–четири блока в столицата, отколкото в цялата Видинска област. Самият Видин има население за един мандат, а всичките 10 останали общини – за два. Кой ще иска да обикаля чукарите?

И как тази една трета от депутатите, избрани от най-големите градове, ще гласува в полза на развитието на третокласната пътна мрежа, например? Нещо, което засяга обезлюдените райони.

Опасността от мажоритарния вот е голяма, защото в настоящия момент българската държава не контролира цялата територия на страната в институционален план, а и като реалност. На много места имаме срастване на организирана престъпност, местна власт, съдебна система и полиция. Корупция и липса на управленски капацитет са отличителна черта за цели райони. Контролиран вот и зависимости доминират абсолютно над гражданското общество в редица общини. Няма как подобни анклави да излъчат стойностно представителство

Отделна тема е гласуването зад граница.

Епицентър БГ

http://epicenter.bg/article/Borisov-naredil-da-se-pravi-novo-rayonirane-za-izbiraneto-na-240-mazhoritarni-deputati/114376/2/48

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024