ОБЩЕСТВО

Бунтът в Харманли излиза извън контрол, вкараха второ водно оръдие! (ВИДЕО)

Бунтът в Харманли излиза извън контрол, вкараха второ водно оръдие! (ВИДЕО)

%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%bb%d0%b81479990777-sistemen-bufer-20

Второ водно оръдие вкораха тази вечер в бежанския лагер в ахрманли, след като властите не успяха да овладеят бунтовната ситуация там.

 

Бежанският център в Харманли от днес следобед се превърна в бойно поле, а кадрите, които пристигат от там, свидетелстват за бунт, който досега не се е случвал у нас, съобщава offnews.bg.

Над 2 хиляди мигранти построиха набързо барикади от дървета, запалени гуми и кофи за боклук и влязоха в директен сблъсък с полицията и жандармерията.

За да поддържат огъня и да държат надалеч силите на реда, демонстрантите изнесоха от сградата дюшеци, столове, мебели. Наложи се служителите в бежанския център да бъдат изведени на безопасно място.

Протестиращите настояват да бъде отворена границата със Сърбия.

Преди обяд постъпи сигнал за нарушаване на обществения ред, на който се отзоваха служители от РУ – Харманли и жандармеристи, информира директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

Той уточни, че във връзка със случая има образувано досъдебно производство по чл. 325 от НК – за хулигански действия и повреждане на имущество.

„Предприети са всички необходими действия, за да не се допусне нарушаване на обществения ред и сериозни инциденти“, твърди Терзийски.

На място има допълнителни сили от районните управления край Харманли, както и жандармерийски сили от Бургас и Кърджали. В зависимост от ситуацията, има готовност силите да бъдат увеличени или редуцирани.

Напрежението в бежанския лагер в Харманли е изкуствено създадено след информация в медиите за епидемия. В основата на вълненията избухнали днес пък стоят лица от Афганистан. Това заяви председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова пред БНР.

По думите й лагерът не е под карантина, въпреки че в понеделник здравните власти наложиха тази мярка.

 

„Това не е карантина по своята същност, защото лицата се движат свободно на 175 декара. Те не са изолирани. Това е мярка, за да се намали напрежението сред населението и за да се извърши скрининг при условия, които дават възможност на специалисти да проверят всички – и здрави, и такива, които имат оплаквания, и такива, които са в процедура на лечение“, посочи Първанова.

 

Тя уточни, че в момента в лагера работят 110 служители на Агенцията за бежанците и 55 охранители от частна фирма, като има и полицейски сили. Преселниците са около 3000 човека.

 

Според Петя Първанова, исканията на обществото центърът да бъде от затворен тип, са неизпълними.

„Аз много искам да проявим разбиране и към тези хора, които са вътре, защото освен тези, които протестират, има и семейства, има деца, и ние трябва да проявим и човещина, освен единствено и само да бъдем водени от това какво точно се случва, дали то представлява някакъв интерес за голяма или малка група хора, а действително да изпълняваме ангажиментите си“, призова председателят на ДАБ.

 

Първанова напомни, че политиката в областта на убежищата се спазва от всички държави, защото има международно-правни актове, които ние трябва да изпълняваме, конвенции, към които държавата се е присъединила и исканията за центрове от затворен тип за неизпълними.

Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
1010x570

За първи път от 1989-а! Заради унизителното отношение на държавата: Университетите затварят на 20 май

май 14, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
абитуриенти

Двама 14-годишни са с алкохолно отравяне, били на абитуриентски бал, единият е в кома

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
kristiyan-tedi

Стана ясно кои са жертвите от кървавата баня с джип в Пловдив, шофьорът е син на служителка от КАТ / СНИМКИ

май 13, 2024