Политика

„Вот на доверие“ заменя оставката, Бойко ще иска доверие от себе си, при недоверие от народа!

„Вот на доверие“ заменя оставката, Бойко ще иска доверие от себе си, при недоверие от народа!

баце65863_src

Схемата за спасяване на правителството при изборен разгром, започва да се очертава. Бойко Борисов няма да подава оставка, а ще поиска „вот на доверие“. Доколкото подобно вотове са абсолютна бутафория в нашата политика, това ще бъде циничен начин да се задържи на власт насила. Ще излезе, че след като народът му е гласувал „недоверие“, той ще получи доверие от собствените си депутати, дето са също толкова компрометирани, колкото и самият той.

Добре е да припомним, че самият Бойко превърна изборите във вот за или против правителството. Президентските избори нямат нищо общо с изпълнителната власт, те избират отделна институция – точно както се избират кметове например. Но Бойко постави залога, че гласуването е и за оставката на правителството. И народът гласува. При подобна ситуация, вотът на псевдо-доверие в парламента няма никаква стойност.

Почвата за подобно отчаяно спасение започна да се опипва, пусната от близкия до ГЕРБ математик Михаил Константинов. Самият Бойко очевидно е отчаян, защото след предсрочни избори, той вече никога няма да е премиер. Дори да се стигне до одумваната коалиция ГЕРБ-БСП, тя при всички положения няма да е с негово участие. Ще трябва да остане в парламента като лидер на парламентарна група. А Бойко е себичен и суетен политик, за него постът е по-важен от политиката. Немислимо е да не е на някакъв пост. Т.е. подаде ли оставка в понеделник, за него това е краят.

Преди време Бойко изигра същия номер в сходна ситуация. След случая с Мишо Бирата, трябваше да подаде оставка незабавно. Вместо това поиска вот на доверие, и естествено го получи. Окопа се във властта, и малко по-късно го изгони гневна тълпа с камъни.

Малко вероятно е нещо друго да се случи, ако опитат подобна схема сега. Във всички случаи обаче, подобно нещо няма да стане, ако ген.Радев спечели с голяма преднина. В този случай оставката е неизбежна. Затова и се счита, че пълната мобилизация на опозицията за втория тур е жизнено необходима. / ГН

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024