epa05569533 Members of Parliament listens to a speech prior to voting on the UN Climate Change agreement at the European Parliament in Strasbourg, France, 04 October 2016. The Parliament has ratified the Paris environmental agreements. EPA/PATRICK SEEGER

Расте пропагандният натиск към ЕС от страна на Русия и ислямските терористи.

Това предупреждават европейските депутати в резолюция, гласувана днес в Европейския парламент.

Според евродепутатите Москва и терористите се опитват да изопачат истината, да подбуждат страх и да разделят ЕС.

Москва: Проекторезолюцията на ЕП за борба с руската пропаганда е дискриминация

 Москва: Проекторезолюцията на ЕП за борба с руската пропаганда е дискриминация

За да се противопоставят на кампаниите срещу ЕС, депутатите предлагат засилване на малкото специално звено за „стратегически комуникации“, повече инвестиране в повишаване на информираността, в онлайн и местните медии, в разследваща журналистика и информационна грамотност.

Проекторезолюцията е предложена от полската евродепутатка Анна Елжета Фотиго. Фотиго е член на управляващата в Полша консервативна партия „Право и справедливост“, оглавявана от Ярослав Качински. Тя е от Европейските консерватори и реформисти.

Европа да не ни учи на демокрация, която е в упадък, избухна Путин

 Европа да не ни учи на демокрация, която е в упадък, избухна Путин. Резолюцията на парламента на ЕС е „очевиден признак на упадък“

Дадена ми беше задача да опиша пропагандата на държавни и недържавни актьори. Свидетели сме на много преобразования в това. По отношение на Руската Федерация сега ситуацията е ясна. След анексирането на Крим и агресията в източната част на Украйна много държави са напълно наясно с руската дезинформация и манипулация“, каза докладчикът.

Този доклад, по време на подготвянето му, също беше обект на враждебна пропаганда„, добави тя.

Резолюцията подчертава необходимостта ЕС да се бори с пропагандата и дезинформационната кампания на държави като Русия и недържавни актьори като ДАЕШ („Ислямска държава“), „Ал Кайда“ и други терористични групировки.

В текста на резолюцията се допълва, че враждебната пропаганда срещу ЕС и страните членки е с цел изкривяване на истината, провокиране на съмнение, разделение в ЕС и сред северноамериканските партньори, дискредитиране на институциите на ЕС и подклаждане на страх и несигурност сред гражданите на съюза.

Евродепутатите предупреждават, че Кремъл води пропагандна война срещу ЕС от анексирането на Крим и води хибридна война в Донбас. Те подчертават, че „руското правителство използва широк набор от инструменти, такива като институти (…), многоезични телевизионни канали (например Russia Today), псевдоновинарски агенции и мултимедийни платформи (например Sputnik) (…), социални медии и интернет тролове, за да предизвикват демократичните ценности, да разделят ЕС, да събират вътрешна подкрепа и да създават възприятието за провалени държави сред източни съседи на ЕС“.

В резолюцията също се подчертава, че „Кремъл финансира политически партии и други организации в ЕС“, както и крайнодесни партии и популистки сили.

Депутатите подчертават още, че ЕС и гражданите на съюза са голяма мишена на ДАЕШ. Те призовават страните членки да работят по-тясно за защита на обществата от радикализация.

Президентът на Русия Владимир Путин остро разкритикува приетата по-рано днес резолюция на Европейския парламент срещу руски медии.

Той нападна Европа, че се опитва да „учи“ Москва на демокрация.

Те се опитват да ни учат на демокрация, избухна Путин и подчерта, че забраните не са начинът.

Лидерът на Русия не забрави да поздрави Sputnik и RT за ефективната им работа.

Резолюцията на парламента на ЕС е „очевиден признак на упадък на визията на западното общество за демокрация„, категоричен е Владимир Путин.

Държавният глава също добави, че се надява благоразумието в крайна сметка да надделее и да няма реални ограничения на работата на руските медии.

Руският лидер коментира и други теми.

Русия винаги подкрепя и иска нормализиране на отношенията със САЩ. Винаги сме заявявали, че всяка рестрикция в сферата на търговията и икономическото сътрудничество е вредна за всеки, поясни той, цитиран от ТАСС.

Владимир Путин обяви още, цитиран от Ройтерс, че приветства желанието за подобряване на отношенията с Русия, обявено от френския кандидат за президент Франсоа Фийон. Руският президент нарече Фийон „почтен човек“.

Държавният глава също нарече задържането на двама руски войници до границата с Украйна „коварен“ акт от страна на киевските власти.

Нюз БГ

https://news.bg/world/es-prie-rezolyutsiya-za-borba-s-ruskata-propagandna-mashina.html