ru-nato

НАТО разкритикува решението на Русия да разположи система за противоракетна отбрана С-400 и балистични ракети „Искандер“ в руския анклав Калининград, информира АП.

Организацията определи действията на Москва като „агресивно военно поведение“ и призова за диалог за намаляване на напрежението.

Русия дестабилизира Европа с ракетите в Калининград, критикува САЩ

 Русия дестабилизира Европа с ракетите в Калининград, критикува САЩ. „Русия да се въздържа от думи или действия“

В съобщение до АП алиансът отбелязва, че разгръщането на оръжията до границите на НАТО „не помага за намаляване на напрежението или възстановяване предсказуемостта в отношенията ни„.

НАТО призовава за повече прозрачност на военните действия, „за се избегнат инциденти и риск от неразбирателство“.

Държавният департамент на САЩ обяви вчера, че разполагането от Русия на система за противоракетна отбрана С-400 и на балистични ракети „Искандер“ в руския анклав Калининград „дестабилизира европейската сигурност„.

Русия разполага С-400 и "Искандер" в Калининград

 Русия разполага С-400 и „Искандер“ в Калининград. Като отговор на Вашингтон
Разполагането от Русия на ракетни комплекси „Искандер“ и С-400 в Калининградска област води до дестабилизация на сигурността в Европа, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби, съобщава „Взгляд“ във вторник (22 ноември).
„Ние разбираме, че Русия има правото да провежда учения на конвенционалните си и ядрени сили на своя територия“, посочи Кърби, цитиран от ТАСС. Същевременно, според говорителя на Държавния департамент, „разполагането на ракети „Искандер“ и С-400 в Калининград оказва дестабилизиращо въздействие върху европейската сигурност“.Дипломатът посочи, че Русия е заплашвала да разположи ракети „Искандер“ в Калининград през последното десетилетие в отговор на различни събития в Европа“, въпреки че „нито едно“ от тези събития не е предполагало „такъв военен отговор“.

„Призоваваме Русия да се въздържа от думи и дела, които не съответстват на целите за повишаване на сигурността и стабилността в евроатлантическия регион“, добави Кърби.

Говорителят на Държавния департамент всъщност бе помолен да коментира информацията в руския печат за разполагането на руски ракетен комплекс „Бастион“ в Калининград. Вместо отговор, обаче, дипломатът изчете изявление, което се отнася за ракетните комплекси „Искандер“ и С-400. Докато „Бастион“ въобще не бе споменат, уточнява изданието.

Вчера руският президент Владимир Путин обяви, че Москва ще атакува обекти на НАТО, ако смята, че заплашват Русия.

Нюз БГ, Руски дневник