epa05640931 A handout picture provided by Turkish President Press office shows, Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and NATO Secretary General Jens Stoltenberg (L) during a meeting at NATO Parliamentary Assembly summit in Istanbul , Turkey, 21 November 2016.  EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE/HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Генералният секретар на НАТО отказа да осъди арестите на депутати и журналисти в Турция, след като беше притиснат по казуса от холандски депутат, съобщава ДПА.

Десетима депутати от прокюрдската Демократична партия на народите са задържани по обвинения в разпространяване на терористична пропаганда. Повече от 120 журналисти са задържани по различни обвинения.

Станишев подкрепя пред затвор в Одрин закопчан опозиционер

 Станишев подкрепя пред затвор в Одрин закопчан опозиционер, противи се на турските власти

„Тук има повече журналисти в затвора, отколкото има в Китай“, каза Хан тен Брьоке от Либералната партия на Холандия по време на среща на Парламентарната асамблея на НАТО в Истанбул.

Той добави, че „почти всекидневно се затварят вестници„.

Брьоке изрази солидарност с Турция след неуспешния опит за преврат през юли, но добави, че алиансът не може да пренебрегне упражняваното насилие върху свободата на словото, докато се вярва, че НАТО „може да защитава свободния свят“.

Демокрацията изисква малко гръбнак. Твърдо трябва да защитавате ценностите, които всички споделяме, добави той.

Генералният секретар Йенс Столтенберг изтъкна, че Турция има право да преследва тези, които са отговорни за опита за пуч, но само в рамките на закона.

Столтенберг, цитиран от турски медии, също похвали турската демокрация.

Също ще ви припомня факта, че се срещаме тук в Турция четири кратки месеца след опита за преврат„, каза той на 62-та Парламентарна асамблея на алианса.

„Това трябва да бъде трезво напомняне на всички нас, напомняне, че демокрацията и свободата не могат да бъдат приети за даденост“, продължи той.

„През септември посетих парламента в Анкара, който беше обстрелван от танкове и самолети Ф-16. Видях щетите и се срещнах с членове на парламента от всички големи политически партии. Те хукнаха към парламента в нощта на опита за преврат и стояха заедно в защита на демократичните им институции. Искам да ги поздравя днес за смелостта и отдадеността им към демокрацията“, изтъкна той.

„Лично придавам голяма важност на основните ценности на НАТО – демокрация, върховенство на закона и лична свобода“, поясни Столтенберг, който се срещна и с турския лидер Реджеп Ердоган.

Нюз БГ

https://news.bg/world/nato-hvali-demokratichna-turtsiya.html