Политика

Ненчев вече е обвиняем за МиГ-овете! И Борисов на разпит в следствието за ваксините на Москов!

Ненчев вече е обвиняем за МиГ-овете! И Борисов на разпит в следствието за ваксините на Москов!

%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b21479891120-clipboard01
ЗАВИДНАТА АКТИВНОСТ НА ПРОКУРАТУРАТА СЛЕД ОСТАВКАТА НА КАБИНЕТА ПРОДЪЛЖАВА!
Връчиха ми обвинение, което не ме безпокои. Абсолютно съм сигурен, убеден съм във всичко онова, което съм правил през тези години. Това каза Николай Ненчев на излизане от столичното следствие, където бе извикан на разпит, съобщава Канал 3.

Министърът на отбраната в оставка беше призован във връзка с договора за ремонт на двигателите на Миг-29 с Полша.

Обвинението „на мен ми е малко странно, дори да не кажа смешно, че съм накърнил, нарушил интересите на РСК МиГ“, коментира той.

Ненчев е с мярка за неотклонение „подписка“.

Междувременно стана ясно, че Бойко Борисов също ще бъде извикан на разпит в Следствието във връзка със скандалните ваксини, за които вчера бе обвинен Петър Москов.

Новината ни бе потвърдена от източници от високо ниво в държавното управление.

Припомняме, че само преди два дни Москов бе извикан да дава показания в сградата на Следствения отдел към Софийската градска прокуратура. След два часа престой при магистратите той бе привлечен към наказателна отговорност по две обвинения.

Неговият заместник Адам Персенски също стана обвиняем.

На Петър Москов бе предявено обвинение за това, че на 9 юли 2015 г., като министър на здравеопазването в съучастие с Адам Персенски „с цел да набави облага за Министерство на здравеопазването на Република Турция – да получат чрез дарение 5 000 000 дози ваксина срещу туберколоза БЦЖ, с които да бъде обезпечен имунизационният календар на Република Турция, нарушил и не изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за здравето, в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина и в Устройствения правилник на Министерство на здравеопазването, от което са настъпили значителни имуществени и неимуществени вредни последици за Министерство на здравеопазването, като случаят е особено тежък – престъпление по чл.282, ал.3, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 НК“, съобщи прокуратурата.

Обвиненията по тази линия са две – за дарението на 5 млн. БЦЖ ваксини от България към Турция и за приемането на дарение от 100 хил. 5-валентни ваксини „Пентаксим“ от Турция за България. И двете решения са подписани от Министерския съвет, затова следствието ще разпита всички министри в рамките на утрешния ден, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. По думите й бартерът е с цел облага, от която има имуществена вреда за Министерството на здравеопазването и също неимуществена – оронване на престижа на ведомството.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Канал 3, Блиц

http://www.blitz.bg/obshtestvo/izvnredno-i-prvo-v-blits-borisov-na-razpit-za-vaksinite-na-moskov-obnovena_news465512.html

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024