меркел33

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди за силата на фалшивите новини в социалните мрежи, които стимулират увеличаването на популистите, съобщава „Франс прес“.

Лидерът на Германия говори за първи път пред Бундестага, след като в неделя потвърди, че ще се кандидатира за четвърти мандат следващата година.

Официално: Меркел ще се бори за четвърти мандат Официално: Меркел ще се бори за четвърти мандат

Меркел предупреди, че общественото мнение е „манипулирано“ в интернет.

Нещо се промени, докато глобализацията продължава, (политическият) дебат заема позиции в напълно нова медийна среда. Мненията не се оформят по начина, по който се случваше през последните 25 години“, добави тя.

Днес имаме фалшиви сайтове, ботове, тролове – неща, които сами се регенерират, подсилват мненията с определени алгоритми и ние ще трябва да се научим да се справяме с тях„, продължи Меркел.

62-годишният политик поясни, че предизвикателствата пред демокрацията са да „достигне и да вдъхнови хората – трябва да се изправим срещу това явление и ако е необходимо, да го регулираме„.

Меркел каза, че подкрепя инициативи на коалиционното правителство за борба със „словото на омразата“ в социалните мрежи пред лицето на това, което тя определи като „притеснения около стабилността на нашия познат ред„.

Популизмът и политическите екстремисти се увеличават в западните демокрации„, предупреди тя.

По-рано пред парламента германският канцлер обяви, цитирана от АП, че не е щастлива от възможното блокиране на транстихоокеанския договор за търговия от страна на Доналд Тръмп.

Ще ви кажа честно: не съм щастлива от това, че транстихоокеанското споразумение най-вероятно няма да стане реалност. Не знам кой ще спечели от това. Знам само едно нещо: ще има други търговски споразумения и те няма да имат стандартите като това споразумение„, изтъкна канцлерът.

Нюз БГ

https://news.bg/world/merkel-zove-za-krastonosen-pohod-sreshtu-dezinformatsiyata-i-populizma.html