Политика

Радев води в 20 области в страната, Цачева – само в 3! Исторчески пробив -БСП си върна „синя“ София!

Радев води в 20 области в страната, Цачева – само в 3! Исторчески пробив -БСП си върна „синя“ София!

%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b21209_h1c08

 

За първи път БСП е първа политическа сила в София, Радев води в 20 области на страната. Цецка Цачева и Орешарски са начело в три области, а Каракачанов и Марешки в по една.

За първи път в най-новата ни история след 1990 г. БСП е първа политическа сила в София.

Кандидатът на социалистите за президент Румен Радев води в 20 области на страната с 25.93 на сто, докато кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева е първа само в три области – Благоевград, Бургас и Габрово и изостава на 21.56%.

Кандидатът на „Обединени патриоти“ за държавен глава Красимир Каракачанов е трети с 15.45% и засега е първи в област Русе.

Бизнесменът Веселин Марешки печели в родния си град Варна и към момента е четвърти с 10.70%.

Кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков е пети с 6.20% и не печели в нито една област на страната.

Бившият премиер Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС засега е шести с 5.77% и води в три области на страната – Кърджали, Разград и Търговище обирайки вота на гражданите от турския етнос.

Това показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 5.30 часа при обработени 44.47 на сто от протоколите.

Квадратчето с текст „Не подкрепям никого“ е предпочетено от 5.80 на сто от избирателите.

 

Данните на ЦИК показват, че БСП е първа политическа сила в София, нещо което не се е случвало след първите демократични избори от 1990 г. насам.

 

Кандидат президентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова, издигната от Инициативен комитет и подкрепена от БСП, води с 24.59 на сто при обработени 44.31% от протоколите на секционните избирателни комисии в столицата.

 

Втори и трети в София с малка разлика са кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева с 19.77% и на РБ Трайчо Трайков с 18.82%, сочат данните на ЦИК към 5.30 часа.

 

Висок резултат в столицата получава и двойката на „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов и Явор Нотев – 13.29%.

 

Много показателно е, че ГЕРБ губят изборите в София и Пловдив, докато в малките населени места Цецка Цачева събира по-голяма подкрепа от кандидата на БСП, коментира Петър Курумбашев от БСП пред Нова телевизия. Според него обяснението е, че в малките градове администрацията има лостове за натиск, докато в големите хората са по-свободни и не се страхуват да изразят волята си.

 

Всички знаем, че вятърът на промяната тръгва от големите градове, коментира Курумбашев.

Дали ще успеем да обърнем мача, зависи много от начина на общуване с гражданите, смята вицепремиерът по икономическата политика и еврофондовете Томислав Дончев. Според него Цецка Цачева има всички качества да бъде избрана за президент на страната.

ГЕРБ и ДПС начело в по три области

 

ГЕРБ е първа политическа сила към момента само в три области – Благоевград, Бургас и Габрово.

Толкова печели и ДПС в традиционните си места Кърджали, Търговище и Разград.

 

И в трите области, където Цачева е начело, управляват едни от най-успешните кметове на ГЕРБ. Благоевград е първи по саниране на сгради. Бургас видимо се промени през последните години, а кметът му Димитър Николов беше едно от спряганите имена за кандидат президент. В Габрово също успешно управлява Таня Христова, която изпълни няколко големи европейски проекта – водният цикъл на града, модерно депо за отпадъци, обновяване на детски градини, училища и ремонт в централната част на града.

 

Очаквано независимият бивш премиер Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС, е първи в областите, които партията печели – Кърджали, Търговище и Разград, кито са населени предимно от граждани от турския етнос.

 

Постигнатият резултат в Кърджали – 57.16% показва, че „бастионът“ на ДПС засега остава непревземаема крепост.

 

Втори резултат все пак получава ГЕРБ с 20.90%. Това може да се дължи и на подкрепата на ДОСТ на „уволнения“ бивш лидер на ДПС Лютви Местан.

По една област – за Каракачанов и Марешки. Третият Красимир Каракачанов и четвъртият Веселин Марешки в надпреварата за държавен глава печелят по една област.

 

Кандидатът на „Обединени патриоти“ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е първи в Русе, където местната организация на партията му има силни позиции. В дунавския град Каракачанов събира 23.84 на сто от гласовете, изпреварвайки Румен Радев, който има 22.43 на сто и Цецка Цачев с 19.94 на сто.

 

Бизнесменът Веселин Марешки е първи в родната Варна с 24.85 на сто, изпреварвайки Цецка Цачева с 19.55 на сто и Румен Радев с 19.44 на сто.

 

На пресконференцията в нощта на изборите Марешки обяви новия си политически проект, с който ще участва на евентуални предсрочни парламентарни избори. Той заяви, че бъдещата му партия няма да е част от която и да коалиция, нито ще се впише в дясното или в лявото политическо пространство.

 

Проектът му щял да представлява истинските патриоти, а не „мекотели“. Марешки призова българите, които живеят в чужбина да се включат в него.

„Като бизнесмен съм десен човек, а като социален бизнесмен – съм ляв“, каза Марешки. Според него предсрочните парламентарни избори са неизбежни, заради намалялото доверие в управляващата партия.

 

На въпрос дали ще влезе във властта, той отговори: „Ние бихме влезли да свършим работата, която очаква целият български народ и после да си гледаме живота“.

Марешки не призова избирателите му да гласуват за един от двамата класирали се на балотаж кандидати, но заяви, че в лично качество подкрепя кандидат-предзидентската двойка Цецка Цечева и Пламен Манушев.

 

„Във флота капитанът на кораба последен напуска потъващия кораб. Във военновъздушните сили не е така“, заяви Марешки и допълни, че ген. Радев си е тръгнал първи, когато самолетът пада.

 

Мачът трудно може да бъде обърнат, каза Андрей Райчев по Нова ТВ. Социологът припомни, че никога от първите преки избори за президент през 1992 г. кандидатът, получил второто място на първия тур, не е печелил балотажа.

 

Той коментира и върху думите на премиера Бойко Борисов, че ще подаде оставка, ако Цецка Цачева не получи мнозинството от гласовете на първия тур. „Борисов каза тези думи, защото бе уверен, че няма да загуби“, поясни Райчев.

 

Един от резултатите от вчера е загубата на ГЕРБ, ГЕРБ е победим, каза още гостът в студиото.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Rumen-Radev-vodi-v-20-oblasti-v-stranata–Tsacheva–samo-v-tri–BSP-si-varna–quot-sinya-quot–Sofiya/113501/2/0

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024