Коментари

Разпад по всички фронтове!

Разпад по всички фронтове!

В милата ни държавица настъпи райско безвремие – на спекулации, интриги, задкулисни договорки и сметки на дребно и едро. Разпадът на властта върви по всички фронтове, а изненадващите обрати удрят като с мокър парцал дори самите кукловоди. Вчерашната „новина“, че се пече ново правителство „с подкрепата на ГЕРБ“, днес вече има вкус на вкиснал боб.
Цялата тази каша, на която сме свидетели, е резултат от злощастната трагикомедия, разиграна от Бойко Борисов, който не можа да надскочи егото си от загубата на президентските избори и се самосвали от власт за втори път. Нека припомним – това стана с обяснението, че нямал подкрепата от ПФ за бюджет 2017 и ще загуби мнозинството си в парламента. Но после – до завчера вечерта, пак той и неговата партия ГЕРБ бяха готови да подкрепят същия този ПФ и му обещаваха мнозинство, въпреки че уж заради него сдадоха властта. Борисов заяви, че „имал да връща услуга“ на патриотите и прие унижението те да го сменят от поста, разчитайки явно да си им дърпа конците.
Това беше предпоследно. Но явно среднощните преговори и пазарлъци не са дали резултат. Защото ГЕРБ и без да са в кабинета, искат да управляват, а „патриотите“ искат власт, не щат да са обикновени мюрета. Кабинет на „споделената отговорност“ ли? За мислещите хора този порив на „държавническа грижа“ не е нищо повече от властолюбив напън да се доограби каквото има и докато може. 3 млрд. лева излишък са записани в бюджета, идат еврофондовете и сигурно вече бяха започнали да каканижат как да ги разпределят!
Затова изведнъж вчера… Нови избори – отсече Цветанов, като напомни кой дърпа конците в групата на ГЕРБ. Формалният повод – съзрял „топла връзка между БСП и ПФ“ по въпроса за пенсиите. Истинският мотив обаче е съвсем друг – министерски постове и „златен пръст“ от страна на „гаранта“ за кабинета. А Валерката Симеонов тъкмо беше започнал да се носи три сантиметра над земята с усещане за министерско кресло.
При този пореден обратен завой на Плевнелиев ще му се завие свят. Обявяването на „новата“ позиция в НС от Цветанов стана в момента, когато Орбан връчваше орден на Борисов в Унгария. Дали след завръщането му няма да има нов пирует? Щото хем не искат да управляват, хем не дават друг да управлява. 
Тази болна и объркана поведенческа логика на ГЕРБ не е толкоз трудна за обяснение. Там ясно осъзнават, че кокалът им се изплъзва, а може би и задълго. Някой им подсказа, че са сгрешили фатално с оставката, която целеше да хвърли народа в паника, но това не стана. И по всякакъв начин сега се чудят как да си върнат властта – дали със заден ход или да рискуват с неизвестното в предсрочни избори. Вярно, „геният“ Борисов трудно ще изостави властта и му трябва време за нови избори. Затова няма да е чудно, ако станем свидетели на още неочаквани холивудски обрати.  
Объркването сред все-още-управляващите блести с пълна сила от радиа и телевизии и предизвиква само смях. Спряганият за министър в бъдещия кабинет Владислав Горанов заяви, че опитите за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент са „наивни и ненужни“. В същото време Павлова – друг „успешен министър“, който щял да бъде запазен от патриотите, папагалски повтори опорките на началника си: „ГЕРБ ще подкрепи правителство на Патриотичния фронт… Премиерът каза, че им го дължим – подкрепа за правителство, но само ако поемат отговорността“. Цветанов пък го изби на „морален ангажимент“ – заради подкрепата, която ПФ оказал на ГЕРБ преди 2 години без подписано споразумение, а Главчев направо го удари на театър и „размяна на роли“… Така поне беше до вчера. ГЕРБ явно се извърта като слънчогледа. Къде ли потъна онзи ЖЕСТ, за който вчера стана дума като в мафиотски трилър.
Циничната игра на „кукли и парцалки“ и „ти на мене, аз на тебе“ беше и си остава пътеводна политическа линия на целия този интересчийски сбироток, който прави последни отчаяни опити да закрепи парламента на агонията. Как той работи вече се видя с абсурда около бюджета на ДОО. А докато маскарадът продължава, държавата е оставена на автопилот от „отговорните фактори“ по всичките важни теми в дневния й ред.

me-1
  ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ, ДУМА

Коментари

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024