Политика

Скандал! Турският вестник „Миллиет“ тръби: С подкрепата на ДОСТ Цачева ще спечели на първи тур!

Скандал! Турският вестник „Миллиет“ тръби: С подкрепата на ДОСТ Цачева ще спечели на първи тур!

%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%bb%d0%b8%d0%b5sml_1478093341

Това, от което Борисов се страхуваше, вече е факт – Лютви Местан се прилепи към ГЕРБ  и от Турция  чрез  проправителствения в. „Милиет“ вече ни съобщава, че Цецка Цачева ще бъде избрана на първи тур с гласовете на ДОСТ. От политическа гледна точна това би било най-големия шамар за „проевропейската“ партия ГЕРБ – нейният кандидат да бъде избран за президент с помощта на Ердоган.

„Президентските изборите на 6 октомври ще бъдат първият политически изпит пред избирателите на народните представители от турски произход, учредители на политическа партия ДОСТ. По-рано те понесоха опита за отстраняване от политическия живот вследствие на декларация, която подкрепя Турция, пише турският вестник „Милиет“, цитиран от „Дневник“.

Преди две седмици лидерът на ДОСТ Лютви Местан обяви „непоискана подкрепа“ за кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, която беше отхвърлена категорично от Борисов. Турският вестник „Милиет“ обече не отбелязва това, а пише, че ДОСТ си поставя за цел „да съблюдава правата на българските турци и българските граждани, живеещи в Турция. Още преди обявяването на кандидатите за президент новата партия на Местан успя „да усети активно пулса на своите избиратели“. В статията се посочва, че въпреки „ограничения си кадрови ресурс партията работи усилено, провеждайки активна кампания с избирателите си в България и най-вече с 500 000 избиратели в Турция“. Тази цифра е твърде произволна, тъй като Местан просто няма ресурс да работи с 500 000 избиратели в Турция, но вестникът я визира, за да изманипулира читателите си за „политическата тежест“ на ДОСТ, която в действителност е твърде скромна.

От текста на статията става  ясно, че „Цецка Цачева е кандидат на ДОСТ“, което е скандално!
„ДОСТ работи неуморно, за да представи своя кандидат само за 15 дни пред цяла Турция, пише още в. „Милиет“.

Последното мероприятие в подкрепа на българския кандидат-президент било организирано в истанбулския квартал „Еюп“ под ръководството на зам.-председателите на партията Шабанали Ахмед и Айдоган Али. На работната закуска в Османлъ парк са се отзовали ръководствата на местни неправителствени организации. „Събитието уважиха и председателят на групата за приятелство с България в турския парламент (Меджлиса) Азиз Бабушчу, народен представител от управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP), кметът на „Еюп“ Ремзи Айдън, кметът на „Байрампаша“ Атила Айдинер, кметът на „Газиосманпаша“ Хасан Тахсин Уста, кметът на „Баджълар“ Локман Чагръжджъ, кметът на „Султангази“ Джахит Алтънай и представители на над 30 НПО-та.“, пише „Милиет“.

Шабанали Ахмед призова за подкрепа на Цачева, защото, въпреки че е партиен кандидат, е „за“ европейските ценности, а ако спечели кандидатът на социалистите, ще бъдат ощетени всички блага, свързани с Европейския съюз, информира още вестникът. Азиз Бабушчу от AKP e заявил, че винаги ще подкрепят партия, която работи за благото на българските турци, но тяхната подкрепа е логистична, а основополагаща тук е волята на избирателя, който ще направи избор.

На предходните избори в Турция бяха разкрити 126 секции, но според последните законодателни промени този път се предвижда да има само 35. В. „Милиет“ отбелязва, че според проучванията Цецка Цачева е подкрепена от над 30% от избирателите. С гласовете, които ще дойдат от ДОСТ за нея, е сигурно, че тя ще бъде първа още на първи тур. Като евентуален подгласник се очертава кандидатът на социалистите ген. Румен Радев.

ДПС подкрепя бившия министър-председател Пламен Орешарски, но не провежда активна кампания в Турция, освен че има две събития в Измир и Истанбул, пише още вестникът.

 

Епицентър.бг припомня, че в разгара на предизборната кампания, председателят на бутиковата партия Лютви Местан неочаквано заяви, че ДОСТ ще подкрепи Цецка Цачева на президентските избори. Изявлението му предизвика острата реакция на ГЕРБ, които заявиха, че това е непоискана подкрепа. Депутатката Цвета Караянчева обясни, че целта на Местан е да си присвои гласовете на ГЕРБ В Кърджалийска област. Премиерът Бойко Борисов определи позицията на Лютви Местан като „непремерен ход“. Кметът на Джебел Бахри Юмер, който е част от ръководството на ДОСТ, отказа коментар пред Епицентър. бг.

Епицентър БГ

http://epicenter.bg/article/Turskiyat-vestnik–Miliet–S-podkrepata-na-DOST-Tsacheva-shte-specheli-na-parvi-tur/113009/2/48

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024