Здраве

След 2 години пропиляно време ГЕРБ се отказва от „реформата“ на Москов!

След 2 години пропиляно време ГЕРБ се отказва от „реформата“ на Москов!

москов1470212278-dsc-2101jpg

Първата и една от най-важните промени в здравния сектор, за които настояваше здравният министър Петър Москов, така и няма да види бял свят. Разделянето на пакета лечение на здравната каса на основен и допълнителен няма да се случи и догодина, тъй като няма да бъде разгледано от настоящия парламент.

Промяната в Закона за здравното осигуряване, с която пакетът на НЗОК се разделя на основен – за  лечението с приоритет и без да се чака, и на допълнителен – с листи на чакащи, беше приета на първо четене през есента. Но проектът няма да стигне до второ четене. „Няма никаква логика да се гледа този законопроект, защото той касае визията на едно министерство, което е в оставка. Темата за разделянето на пакетите остава в приоритетите на министъра на здравеопазването, който утре вече ще бъде бивш“, обяви председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ. Така евентуалното разделяне на пакетите ще остане за следващите управляващи. Ако сред тях не е Петър Москов, то едва ли изобщо ще се върне на дневен ред, защото дори и в ГЕРБ не одобряваха особено поправката.

Това беше първата промяна в здравното законодателство, предложена от Петър Москов през 2015 г. Разделянето на пакетите на НЗОК дори беше прието от парламента, но след това беше отменено от Конституционния съд, който беше сезиран от БСП и ДПС. Според магистратите самата промяна не противоречи на конституцията, проблемът според тях беше, че в закона не пишеше изрично по какви критерии се определя кои заболявания ще са с приоритетно финансиране и за кои ще се чака. Текстът не влезе в сила и се наложи здравното министерство да го напише и внесе отново в парламента. Самият Петър Москов вчера обясни, че ще настоява разделянето на пакета да се гледа от този парламент.

Според министъра в оставка целта беше в основния пакет да попаднат социално значимите болести, финансирането за тях да се увеличи, така че лечението да е 100% гарантирано и безплатно. За останалите заболявания пък трябваше да се заделят по-малко средства, отколкото сега, и за лечението им да се чака. Москов дори направи основен и допълнителен пакет, преди КС да отмени разделянето им. Всички клинични пътеки, по които НЗОК плаща, попаднаха в основния пакет, а в допълнителния имаше само 3 – като операции при инконтиненция и с робот Да Винчи.

„Тази мярка в условията на една-единствена здравна каса, която трябва да финансира и единия, и втория пакет, е трудно да се реализира. Една година парламентарно време беше „изядено“, за да се обяснява колко добро е това решение, а единственият, който възторжено го твърдеше, бе самият д-р Москов“, коментира бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

Въпреки че ГЕРБ и РБ бяха коалиционни партньори 2 години, вчера Даниела Дариткова обяви, че хаос в здравната система не се задава, тъй като според нея тя е в състоянието, в която е била заварена през 2014 г., а единствената промяна е въвеждането на пръстовия идентификатор. Неговата съдба в момента е неясна. „Вложените средства не може да ги върнем. Те са вложени, защото системата е изпълнена. Въпросът е, че сега очакваме да видим какъв е ефектът спрямо вложените средства. Моята прогноза е, че ефектът ще бъде дори по-добър от този, който очакваме. Новият министър ще реши дали ще продължи тази дейност, или не и ние ще я изпълняваме. Ако намери начин да я прекрати, касата ще бъде длъжна да го изпълни“, коментира вчера управителят на здравната каса Глинка Комитов. „Обмисля се възможността за премахване на пръстовия идентификатор като метод за регистрация в болниците. По темата предстоят разговори“, каза депутатът от БСП Емил Райнов.

Би нюз

http://www.bnews.bg/article/219534-gerb_se_otkazva_ot_reformata_na_moskov

Здраве

More in Здраве

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023