Важно

МВР и ДАНС ще спират сайтове, ако подбуждат към тероризъм! Военните с извънредни права за задържане и обиск!

МВР и ДАНС ще спират сайтове, ако подбуждат към тероризъм! Военните с извънредни права за задържане и обиск!

общ-изглед-зала-парламент-бгнес(1)

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за противодействие на тероризма. Според тях при установяване на интернет страници, чието съдържание подбужда към тероризъм или чрез което се разпространяват познания за извършване на тероризъм, МВР и ДАНС могат да подадат искане до Специализирания наказателен съд да постанови всички предприятия, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, да спрат достъпа до тези интернет страници, предаде „Фокус“.

„За“ гласуваха 74 народни представители, а 19 се въздържаха, с което предложението бе прието.

Депутатите решиха искането да се подава от министъра на вътрешните работи или оправомощен заместник-министър, от председателя на ДАНС или оправомощен от него заместник-председател.

Специализираният наказателен съд се произнася по искането в срок от 24 часа от получаването му.

Армията ще разполага с извънредни правомощия при предотвратяването или справянето с последствията от терористичен акт. Текстовете предвиждат спрямо заподозрян, за когото е налице обосновано предположение, че е свързан с терористичен акт, да се прилагат „превантивни мерки“.

Военните ще имат право да извършват проверки за самоличност, да задържат лица, да извършват обиск, да проверяват лични вещи и превозни средства, да извършват проверки в помещения без съгласието на собственика или обитателя или в тяхно отсъствие, да използват физическа сила и помощни средства, да използват оръжие.

Военнослужещи ще могат да извършват арест на заподозрени в извършителството или подготовката на терористичен акт, както и на лице, „което с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност“. Военните ще могат да правят обиск на лица, на личния им багаж, както и да извършват проверка на превозни средства, кораби, въздухоплавателни средства и контейнери.

В текстовете на закона е предвидено сред извънредните правомощия на военните проверките в помещения да стават без съгласието на собственика или обитателя му, когато трябва да се предотврати „непосредствено предстоящ или започнал терористичен акт“. Това правомощие те ще имат и при случаи, че заподозряно за терористичен акт лице се укрива в помещението.

Текстовете на закона предвиждат три нива на заплаха от терористичен акт. Най-високата степен е „Първо ниво“, според което са налични всички елементи на заплаха в страната или в непосредствено съседство и има висок риск от извършване на терористичен акт. За определяне нивото на готовност на компетентните органи за противодействие на тероризма, в зависимост от нивото на заплаха, се определят и степени на готовност: „Зелена степен“ – постоянна готовност; „Жълта степен“ – предупреждение; „Оранжева степен“ – повишена готовност; „Червена степен“ – реагиране.

Превантивните мерки за противодействие на тероризма ще се прилагат след заповед на шефа на ДАНС към съответния орган, който ще ги изпълнява. Сред мерките са забрана за напускане на страната без разрешение, забрана за посещаване на определени места, райони и обекти без разрешение, забрана за напускане на определено населено място без разрешение, забрана за осъществяване на контакт с определени лица без разрешение, периодично явяване в районно управление на МВР и подписване пред полицейски служител, отнемане на паспорти или заместващи ги документи и забрана за издаване на нови. От Реформаторския блок поискаха тези превантивни мерки да се прилагат след санкция от съд. Това предложение беше отхвърлено. От БСП и АБВ поискаха текстовете да отпаднат изцяло, но и тяхното предложение не срещна подкрепа в мнозинството.

Епицентър, Офнюз

http://offnews.bg/news/Politika_8/Armiiata-poluchi-izvanredni-prava-pri-obosnovano-predpolozhenie-za-t_642214.html

loading...

More in Важно

big_30_39c7

Изненада! Блокадата на София падна, без часове за влизане и излизане от столицата

април 21, 2020
9b347abafb812420b1d8c9075759356e

Извънредно: Затвориха София до второ нареждане! Коли няма да могат да излизат и влизат в града

април 16, 2020
991-ratio-kiril-ananiev

Внимание! 300 лева е глобата за излизане без маска! Важи до 26 април, засега

април 11, 2020
991-ratio-denica-sacheva

Нова ЗАПОВЕД, която касае всички работещи по време на извънредното положение! ДОКУМЕНТ

април 2, 2020
0ed0a922bdb1ab8eb5d79b75399af21b

Правителството реши: Удължаване на извънредното положение до 13 май!

април 1, 2020
67db00353349f3590346af3cc30e3c4b

Нова заповед на Ананиев – вече задължително само с маски на открити и закрити обществени места

март 30, 2020