768x432

Бойко Борисов защити пред министрите оставката на кабинета си, давайки за пример Дейвид Камерън и Матео Ренци. Това става ясно от стенограмата на днешното заседание на Министерския съвет.

Пред министрите Борисов заявява, че няма нищо неправилно в поведението им. Той дава за пример Великобритания, където след Брекзита премиерът и правителството са си тръгнали. Те се оттеглили, за да може онези, които са поискали Брезит, да го приложат. Те обаче сега се оплитат и не знаят какво да правят. „Това е резултатът. Месеци наред не знаем какво са решили“, коментира Борисов.

Той отбелязва още, че премиерът на Италия е представил програма, според която счита, че Италия ще управлява по-добре и ще излезе от кризата. Осем техни банки са били на ръба. Малките партии обаче се обединили и Ренци подал оставка. Въпреки това поел отговорност да мине бюджетът. „Ние това го направихме по същия начин. Но то не значи, че ще престанат да се борят и да настояват това, което са предлагали, да стане факт, защото това са правилните неща. Те не са популистки, не са в първия момент много приемливи, но времето показва, че са правилни“, защитава Борисов решението си да подаде оставка.

Излязохме виновни, че сме издействали 200 млн. лв., беснее Борисов

Излязохме виновни, че сме издействали 200 млн. лв., беснее Борисов

След това преминава към призива на лидера на БСП Корнелия Нинова да се постигне съгласие по темата за бежанците. Той подчертава, че една година са настоявали за съгласие по темата бежанци.

„Никой от нас не е предизвикал кризата. Предизвикаха я тези, които разсипаха арабския свят“, категоричен е Бойко Борисов.

По думите му има два справяне – едното е нехуманно и невъзможно. Въпреки оградите и през Унгария са минали 30 000 души. Европа обаче постепенно, макар и бавно, се съвзема и прилага мерки и накрая ще се справи.

Бойко Борисов подчертава, че една година са обяснявали точно това, работели са ежедневно, молели са се и пари са издействали. Изведнъж сега социалистите се сетили, че трябва да се помиряват по тази тема.

„Ние ви искахме помирение много пъти, сега ще носите отговорност и ние по същия начин ще ви питаме, и ще чакаме да видим как по-добре ще се справите и с какви по-различни методи от нашите“, посочва Борисов.

БСП откри €65 млн. разлика в сметките за помощта за бежанците

Обновена

БСП откри €65 млн. разлика в сметките за помощта за бежанците

 

Той открива популизъм в цялата предизборна кампания. Бойко Борисов чакал да види как Румен Радев ще прати армията на границата и как ще я пази. Тогава с Николай Ненчев щели да преценят дали са грешали като не са изпратили Сухопътните войски да стоят с танковете и артилерията на границата.

Борисов изтъква, че по тези теми многократно са искали да има разбиране, защото европейските социалисти са гласували в парламента за много по-меки мерки от нашите. „И тогава чух, че ще бъдат викани да им дърпат ушите. Не знам дали се е случило, нямам информация от БСП“, коментира той.

Бойко Борисов допълва, че двойният стандарт, лъжите, измамите рано или късно лъсват. Така станало и при референдума. Атаката била срещу държавността. Борисов искрено бил предупреждавал за рисковете.

На Консултативния съвет, по думите на Борисов, Корнелия Нинова казала, че не са си говорили за рисковете, защото били в предизборна кампания. Това го чули и Николай Ненчев и Владислав Горанов, които присъствали.

„Сиреч, когато е предизборна кампания – може да лъже, когато не е предизборна кампания, може и да търси помирение. Не че не съм за помирение, не че не съм за национална отговорност, но не можеш да рушиш, рушиш, рушиш и когато трябва да градиш, да кажеш: „Ама ха сега всички да градим“, коментира още Борисов пред министрите.

Той изтъква, че правителството му е поело пасивите на проевропейската политика, това, което всички хуманни европейски демократи прилагат. Меглена Кунева нямало да позволи друг подход.

Накрая Бойко Борисов застъпва и темата за 160-те млн. помощ за мигрантската криза.

„Г-н Юнкер излезе лично в Братислава и публично го заяви. Можеше спокойно да кажат: „ГЕРБ са успели 202 милиона лева да докарат за страната, ние ще докараме, примерно, 500 милиона“. Да ги осигурят – ще ги аплодираме. Нека да надграждаме“, завършва Борисов.

Нюз БГ

https://news.bg/politics/borisov-se-sravni-s-kameran-i-rentsi.html