Two diplomats from the European Union and Turkey extending their hands for a handshake on an agreement between the countries.

От Външно министерство отрекоха позицията на България да е в посока на замразяване на преговорите с Турция за влизане в ЕС. В официално съобщение до медиите се казва, че българската позиция за предстоящия на 13 декември съвет „Общи въпроси“ няма да се промени и няма да се изрази подкрепа на предложението да се замразят преговорите.

Именно утре ще бъдат приети заключения по разширяването на ЕС.

Според позицията на Външно процесът на присъединяване на Република Турция към ЕС представлява важен инструмент за влияние и насърчаване на процеса на европеизация на страната и следва да бъде запазен.

Виена призова ЕС да замрази преговорите с Турция за еврочленство

Виена призова ЕС да замрази преговорите с Турция за еврочленство

„Нищо в позицията на България относно преговорите за присъединяване на Република Турция към ЕС не дава основание за изводи в посока на евентуална българска подкрепа за замразяване на преговорния процес“, се казва още в становището.

Освен това България иска преговорите за членство на Турция да се водят по същата процедура и при спазване на същите критерии, които се отнасят за всички останали страни-кандидатки.

Позицията на Външно дойде като отговор на информацията, че Австрия вижда подкрепа в лицето на България по отношение на желанието си да спре преговорите с Турция. Причината е действията на Анкара след опита за преврат на 15 юли.

Външният министър на Себастиан Курц заяви, че Евросъюзът „трябва най-малко да замрази преговорите за присъединяване“.

НЮЗ БГ

https://news.bg/bulgaria/balgariya-e-protiv-zamrazyavane-na-pregovorite-na-turtsiya-s-es.html