Политика

В България липсва воля за борба с корупцията! Очаквах народните представители да са острието на народната воля!…(като мен)

В България липсва воля за борба с корупцията! Очаквах народните представители да са острието на народната воля!…(като мен)

5e_0vipey
България пропусна шанса си да даде ясен политически знак, че има воля за борба с корупцията, заяви Меглена Кунева.
Коментарът на вицепремиера в оставка и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева бе направен след заседанието на Парламентарната комисия по правни въпроси, съобщиха от пресцентъра на ДБГ, цитиран от БТА.

Народните представители от БСП, ДПС, БДЦ и ПФ не подкрепиха законът за антикорупцията да се разгледа в заседанието на правната комисия. По думите й Законът за антикорупцията беше гласуван на първо четене със 130 гласа.

„Очаквах това антикорупционно мнозинство в Народното събрание да продължи. Очаквах народните представители да са острието на народната воля високите етажи на властта да се изчистят от корупция“, е казала още Кунева.

Според нея Народното събрание е трябвало да е в активна позиция.

„Ако това Народно събрание имаше воля, Правната комисията щеше да бъде в пълен състав. Исках активна позиция на парламента, цялата Правна комисия да е на линия, за да каже всеки депутат какво е говорил с избирателите си за този закон“, е посочила Кунева.

Тя е припомнила, че ЗСВ е взел формулата за проверка на имуществото от антикорупционния закон, като ЗСВ се прие, а антикорупционният закон – не влезе за разглеждане в комисията.

„Проверката ще я има за съдебната система, но за всички политически длъжности ще е фиктивна – това е нездраво“, е коментирала Кунева.

Според нея днес е даден много лош знак за гражданите, че политиците не гледат сериозно на най-важния инструмент за противодействие на корупцията. Тя е добавила, че е разочарована от този знак към гражданите.

В отговор на репортерски въпрос, председателят на ДБГ е посочила, че „Движение България на гражданите“ остава с висок скептицизъм относно съставянето на правителство при това мнозинство.

Dir.bg

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024