СВЯТ

Лавров: Брюксел е настоял Белград да закрие руско-сръбския хуманитарен център в Ниш! Бил „гнездо на шпиони“!

Лавров: Брюксел е настоял Белград да закрие руско-сръбския хуманитарен център в Ниш! Бил „гнездо на шпиони“!

лавров491

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заяви, че Брюксел е изискал от властите в Белград да закрият руско-сръбски хуманитарен център в град Ниш, ако искат страната да бъде присъединена към Европейския съюз, предава Sputnik.

„ЕС мисли, че руско-сръбският хуманитарен център в Ниш е гнездо за шпиони, заплаха за сигурността на Европа… Знаем, че Брюксел е призовал Сърбия да затвори центъра, ако иска да влезе в ЕС, и настоява Сърбия да се държи като лидера на Черна гора, който току-що предаде всичките си ангажименти, всичките си обещания, които е дал на Русия, независимо от факта, че Русия не е направила нищо лошо за него“, обясни Лавров.

Лавров коментира и заявленията на хърватските власти за възможна руска заплаха. Те звучат странно, но Москва е готова да обсъди аргументите на Загреб, заяви руският външен министър Сергей Лавров, който в момента се намира на двудневно посещение в Сърбия.
По-рано в медиите се появиха изказвания на хърватския президент Колинда Грабар-Китарович за възможен военен конфликт на Балканите, тъй като Русия активно влияе на събитията в региона. Балканските страни демонстрират воля за спиране на потока от оръжия към Европа.
„Вие знаете, аз се познавам с президента на Хърватия. С нея, по мое мнение, имаме нормални отношения още откакто тя беше министър на външните работи и ми е странно да чуя такива думи от устата на ръководител на държава, с която Русия иска да е приятел, както и с всички останали правителства на Балканите и на европейския континент. Ако президентът има конкретни факти, потвърждаващи тези заявление, то ние сме готови да обсъдим с нея тези факти“, каза Лавров в интервю за руската медия Sputnik, предаде БГНЕС
Русия вижда усилията на Сърбия по укрепването на приятелските отношения между двете държави, заяви в Белград Лавров в началото на срещата си със сръбския премиер Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

„Ние високо ценим вашият личен принос в развитието на отношенията с Руската федерация, вниманието, което отделяте по всички направления на нашето сътрудничество“, подчерта Лавров.

По думите му убедителната победа на партията на Вучич на изборите свидетелства за поддръжката на сръбския народ за развитието отношенията с Русия.
Във връзка с икономическите отношения между Москва и Белград дипломатът заяви, че след миналогодишния спад „през тази година се наблюдава неголям, но устойчив ръст“.

Той посочи още, че взаимодействието между двете страни в хуманитарната сфера и външнополитическите въпроси са пример за сътрудничество, готовност за разбиране на позицията на другата страна, оказване на подкрепа и разбиране.
Сръбският премиер от своя страна приветства дипломата на руски език и отбеляза добрите политически отношения между двете страни.

„Надявам се, че в Сърбия ще се чувствате като у дома си“, каза Вучич, обръщайки се към Лавров.

© Actualno.com, ТАСС, БГНЕС, Агенция Фокус

СВЯТ

More in СВЯТ

768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024
ракети

Как реагира Москва след иранската атака срещу Израел

април 14, 2024
epa07713961 (FILE / COMPOSITE) - Ukranian then Presidential candidate Volodymyr Zelensky (L) talks to the media during the Ukrainian presidential elections in Kiev, Ukraine, 21 April 2019, and Russian President Vladimir Putin (R) gestures while answering a question during his annual press conference in in Moscow, Russia, 23 December 2016 (images reissued 13 July 2019). According to reports, The Ukraine's President Zelensky called Russian President Put on the phone on 11 July 2019 for the first time.  EPA/TATYANA ZENKOVICH/YURI KOCHETKOV

В САЩ: Фантазиите на Зеленски са нереалистични. Абсурдна е тезата, че не трябва да преговаряме с Путин

април 12, 2024