Важно

МВР и ДАНС ще спират сайтове, ако подбуждат към тероризъм! Военните с извънредни права за задържане и обиск!

МВР и ДАНС ще спират сайтове, ако подбуждат към тероризъм! Военните с извънредни права за задържане и обиск!

общ-изглед-зала-парламент-бгнес(1)

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за противодействие на тероризма. Според тях при установяване на интернет страници, чието съдържание подбужда към тероризъм или чрез което се разпространяват познания за извършване на тероризъм, МВР и ДАНС могат да подадат искане до Специализирания наказателен съд да постанови всички предприятия, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, да спрат достъпа до тези интернет страници, предаде „Фокус“.

„За“ гласуваха 74 народни представители, а 19 се въздържаха, с което предложението бе прието.

Депутатите решиха искането да се подава от министъра на вътрешните работи или оправомощен заместник-министър, от председателя на ДАНС или оправомощен от него заместник-председател.

Специализираният наказателен съд се произнася по искането в срок от 24 часа от получаването му.

Армията ще разполага с извънредни правомощия при предотвратяването или справянето с последствията от терористичен акт. Текстовете предвиждат спрямо заподозрян, за когото е налице обосновано предположение, че е свързан с терористичен акт, да се прилагат „превантивни мерки“.

Военните ще имат право да извършват проверки за самоличност, да задържат лица, да извършват обиск, да проверяват лични вещи и превозни средства, да извършват проверки в помещения без съгласието на собственика или обитателя или в тяхно отсъствие, да използват физическа сила и помощни средства, да използват оръжие.

Военнослужещи ще могат да извършват арест на заподозрени в извършителството или подготовката на терористичен акт, както и на лице, „което с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност“. Военните ще могат да правят обиск на лица, на личния им багаж, както и да извършват проверка на превозни средства, кораби, въздухоплавателни средства и контейнери.

В текстовете на закона е предвидено сред извънредните правомощия на военните проверките в помещения да стават без съгласието на собственика или обитателя му, когато трябва да се предотврати „непосредствено предстоящ или започнал терористичен акт“. Това правомощие те ще имат и при случаи, че заподозряно за терористичен акт лице се укрива в помещението.

Текстовете на закона предвиждат три нива на заплаха от терористичен акт. Най-високата степен е „Първо ниво“, според което са налични всички елементи на заплаха в страната или в непосредствено съседство и има висок риск от извършване на терористичен акт. За определяне нивото на готовност на компетентните органи за противодействие на тероризма, в зависимост от нивото на заплаха, се определят и степени на готовност: „Зелена степен“ – постоянна готовност; „Жълта степен“ – предупреждение; „Оранжева степен“ – повишена готовност; „Червена степен“ – реагиране.

Превантивните мерки за противодействие на тероризма ще се прилагат след заповед на шефа на ДАНС към съответния орган, който ще ги изпълнява. Сред мерките са забрана за напускане на страната без разрешение, забрана за посещаване на определени места, райони и обекти без разрешение, забрана за напускане на определено населено място без разрешение, забрана за осъществяване на контакт с определени лица без разрешение, периодично явяване в районно управление на МВР и подписване пред полицейски служител, отнемане на паспорти или заместващи ги документи и забрана за издаване на нови. От Реформаторския блок поискаха тези превантивни мерки да се прилагат след санкция от съд. Това предложение беше отхвърлено. От БСП и АБВ поискаха текстовете да отпаднат изцяло, но и тяхното предложение не срещна подкрепа в мнозинството.

Епицентър, Офнюз

http://offnews.bg/news/Politika_8/Armiiata-poluchi-izvanredni-prava-pri-obosnovano-predpolozhenie-za-t_642214.html

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022