От БАБХ са категорични – законът категорично забранява отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация.

Също така е забранено и транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитните животни – и без ветеринарномедицински паспорт.

Обаче природозащитникът Димитър Господинов разказа пред Дарик, че има много съмнения около случая, като не било изключено животните да не са убити и да се случва нещо нередно, защото това била рядка и скъпа порода.

„Това е възмутителен акт от страна на БАБХ. Не мога да повярвам, че се случва в европейска държава в 21 век да се умъртвява защитена порода коне заради това, че нямат документи, при положение че в Закона за ветеринарната дейност евтаназията се допуска само при неизлечимо болни животни; необратими патологични изменения, причиняващи им болка и страдание; ограничиване и ликвидиране на заразна болест, която представлява опасност за здравето на хората и животните; приключване на опити с животни, които са довели до необратими патологични изменения и животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота. Това са четирите случая, при които е допустимо умъртвяване на животното“, обясни Господинов.

„Агенцията излиза със становището, че са умъртвени животните вследствие на това, че те нямат никакви документи и са превозвани нелегално. Това е страшно. В България във всички села и градчета е пълно с животни, които нямат документи. Това означава ли, че цяла България трябва да е в трупове и да са умъртвени всички животни„, допълни той.

„Не виждам тази агенция да обикаля и да прибира и да евтаназира конете на ромите, които видимо са в окаяно състояние и са малтретирани“, каза още Димитър Господинов.

Nbox, Нюз БГ

http://nbox.bg/bulgaria/item/40977-grazhdani-shefat-na-babh-damyan-iliev-e-bezdushen-ubietz.html