Политика

ПАТОЛОГИЯ В ЧИСТ ВИД: „Русия може да е подхвърлила българско оръжие в Алепо“!

ПАТОЛОГИЯ В ЧИСТ ВИД: „Русия може да е подхвърлила българско оръжие в Алепо“!

Ако се вярва на бившият агент на ДС, преминал на американска служба – дори и медии като „Гардиън“ участват в „хибридна война“ на страната на Москва

"Носител на експертиза"
„Носител на експертиза“

Небезизвестният „анализатор“ Илиян Василев заподозря дългата ръка на Москва в поредните медийни разкрития, че т.нар. „умерена опозиция“ в Сирия воюва с българско оръжие. Въпреки многобройните и безспорни доказателства за това, Василев допуска, че сандъците със снаряди и мини с етикет „Made in BG“ може да са подхвърлени от руснаците за целите на „хибридна война“, която водят у нас. Другата му версия е, че Кремъл води кампания срещу българската оръжейна индустрия, в която Русия съзирала свой опасен конкурент.

Ето какво написа във Фейсбук бившият ни посланик в Москва в периода 2000-2006 г., известен още и като агент „Сашо 11“ на Първо главно управление на бившата Държавна сигурност: „Хибридна и отклоняваща кампания – отдавна се води кампания срещу българския износ на оръжия, защото навлизаме в пазари, които руснаците смятаха за свои. Тази кампания върви през руски и симпатизиращи на Русия сайтове – преди ни бяха обвинили, че наше е оръжието с което са въоръжени терористите в Париж. Дайте новините за разстреляните деца и майки в Алепо под наздора на руския спецназ, а тогава давайте пропагандната манджа на Спутник. За сведение – нашите търговци продават оръжие за легитимни купувачи в Близкия изток. Какво става с тях след това е извън контрол. На руските спецоператори не е никакъв проблем да имплантират тези сандъци и след това да ги „открият“ и хибридката да започне. Аман от български русопатриоти – които дори не вдяват, че играят чужда игра“.

Поредните доказателства за въоръжаването на „умерените“ джихадисти в освободения Алепо с българско оръжие дойдоха вчера с репортаж на „Нова телевизия“ от склад в освободения Алепо. В репортажа на журналистката Диляна Гайтанджиева се разказва, че дори и българският телевизионен екип за малко не е станал жертва на взривил се в близост снаряд, родно производство. Материалът на „Нова телевизия“ беше цитиран от руския сайт Sputnik, а масовото споделяне на публикацията в социалните мрежи предизвика параноичната тирада на Василев.

Човек, който претендира да е външнополитически  анализатор, не може да не е информиран, че разследвания за българския оръжеен принос към гражданската война в Сирия и други подобни конфликти в Близкия Изток бяха публикувани дори и от авторитетни западни издания като „Гардиън“, който най-малко може да бъде заподозрян в симпатии към сирийския лидер Башар Асад и руските му съюзници. Или, може би, Василев подозира в сантименти към Русия Балканска мрежа на разследващите журналисти, или пък сайтове като „Биволъ“,публикували материали по същата тема на други западни медии.

„Сашо 11“ се прави на разсеян и по още един ключов въпрос, твърдейки, че „нашите търговци продават оръжие за легитимни купувачи в Близкия изток“. Да, Саудитска Арабия, която е основен клиент на военните ни заводи напоследък и отявлен поддръжник на воюващите с режима на Асад групировки, не е под оръжейно ембарго. Но международният договор за търговия с оръжия, приет от Общото събрание на ООН през 2013 г., изисква от страните-доставчици да изготвят оценки за вероятността от пренасочване на търгуваните муниции към неоторизирани крайни потребители, както и да спрат трансферите, ако има риск те да попаднат в конфликтни зони или при терористични и престъпни организации, погазващи човешките права и хуманитарните изисквания.

През юли т.г. стана известно, че фондация „Америка за България“ е решила да подпомогне с 228 250 долара Василев и партньора му Алекс Алексиев в неправителствената организация Център за изследване на Балканския и Черноморския регион. Грантът е отпуснат за списване на сайта „Bulgaria Analytica“, който трябва да „издигне видимостта на България в международния информационен обмен като предлага богата фактологична и аналитична информация от политиката, икономиката и сигурността за България и за региона“.

Очевидно, Василев не е доставчик на никаква независима експертиза в областта на хибридните войни. Да се надяваме, че като дългогодишен служител на международния отдел на БЗНС от 1981 до 1999 г. той е носител на малко по-сериозна експертиза в областта на хибридното земеделие.

БАРИКАДА

 

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024