Политика

Плевнелиев наруши Конституцията! Импийчмънт или оставка!

Плевнелиев наруши Конституцията! Импийчмънт или оставка!

роско1e90089a49

След като Росен Плевнелиев заяви в обръщение към нацията, че няма да назначи служебно правителство и оставя това на новоизбрания държавен глава Румен Радев, парламентът „закипя“.

БСП го подложи на унищожителна критика, като го обвини, че създава хаос.

„Отговорността на президента е огромна, той задълбочи кризата, заедно с правителството на г-н Борисов. Сега се опитва да създаде неуправляема ситуация преди встъпването на президента Радев в длъжност“, бе коментарът на соцдепутата Валери Жаблянов. „Президентът без основание в конституцията създаде хаос, водейки безпринципни политически преговори и договорки, опитвайки се да състави правителство въпреки парламента и въпреки резултатите от изборите“, обясни той. На въпрос дали смята за сериозно съставяне на служебно правителство за 20 дни Валери Жаблянов посочи, че Росен Плевнелиев е могъл да назначи кабинет много по-рано, ако е изчерпал конституционните възможности за съставяне на правителство в този парламент. „Той забави умишлено, проточи сроковете и сега постави и Народното събрание, и правителството на г-н Борисов, както и новоизбрания президент в изключително сложна ситуация“, коментира народният представител от БСП. „Смятам, че го направи умишлено като демонстрира и в края на мандата си всички онези качества, които наблюдавахме 4 години и заради които загуби изборите“, обясни Валери Жаблянов. „Г-н Радев става президент на 22 януари. Отговорността е на г-н Плевнелиев до края на неговия мандат“, заяви народният представител.

„Румен Радев дезертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент“, заяви пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева, цитирана от „Фокус“. Според нея Плевнелиев е постъпил „изключително отговорно“. „Той дори е направил предложение на новоизбрания президент да получи от него кабинета и да назначи неговия кабинет“, аргументира думите си Цвета Караянчева. Според нея съставянето на 2 служебни правителства би било изключително смешно и неразумно. Позиция, която за е и Росен Плевнелиев в изказването си.

„Докато ген. Радев не е встъпил в длъжност няма как да прави, каквито и да са действия.“ Това пък бе становището на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ Според него Плевнелиев е постъпил нормално и държавнически с отказа си да съставя служебно правителство. „Нещо повече – още от подаването на оставка на този кабинет тази теза беше и нашата. Приветстваме президента Плевнелиев, че той и екипът му са стигнали до тази идея“, каза той. Според него новоизбраният президент ген. Румен Радев не е абдикирал от задълженията си.Решението на президента Росен Плевнелиев беше най-нормалното и очаквано, естествено решение, бе становището на съпредседателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Симеонов подчерта, че Плевнелиев се е държал изключително отговорно и достойно през целия този период. Според него упрек към него може да има от хората, на които не им пука за държавата и си гледат само партийните интереси. Симеонов попита кому е било нужно правителство за 20 или за 30 дни. „Това беше просто подигравка според мен с държавността“, каза Симеонов. Той коментира, че поведението на новоизбрания президент ген. Румен Радев е на некомпетентен и страхлив човек.

Най-логичното в такава ситуация, което не вярвам разбира се, е президентът Плевнелиев да подаде оставка, с което да поеме отговорността за това, което се случи. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов по време на пресконференция в Народното събрание.

Причината за искането е решението на държавния глава да не съставя служебно правителство до встъпването на новоизбрания президент Румен Радев.

На въпрос как президентът Росен Плевнелиев трябва да понесе последствията за грешката си, Първанов коментира: „Наистина става дума за нарушение на Конституцията“, каза той и подчерта, че са малки сроковете за импийчмънт.

 

Лидерът на АБВ посочи, че не може да укорява новоизбраният президент ген. Румен Радев за това, че е отказал да участва във формална процедура. „Наистина той в момента няма правомощия и няма отговорност. Няма логика в това той да споделя по такъв един начин отговорността“, коментира Първанов. Според лидера на АБВ Росен Плевнелиев е трябвало да има свой вариант. „Радев идва на ход от 22 януари“, каза той и посочи, че до момента той просто е новоизбран президент.

 

Георги Първанов продължи с атаката си срещу Росен Плевнелиев. „Аз съм под прясното впечатление от изявлението на президента на Републиката г-н Плевнелиев, който току-що след един мандат на гафове, грешки, неудачни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията на Република България“, каза той.

 

„Президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да свика и организира служебно правителство. Това изрично е записано в чл. 99, ал. 7, без да съдържа този текст в себе си възможности може или не може. Г-н Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание“, заяви Георги Първанов. По думите му служебно правителство е трябвало да има. „Какво отношение към него ще има новоизбраният президент е друг въпрос“, заяви лидерът на АБВ.

Според него Плевнелиев е спасен от импийчмънт единствено от липсата на време, но според Първанов президентът трябва да понесе сериозна политическа и държавническа отговорност за решенията си. Президентът бе категорични, че с удължаването на мандата на правителството на Бойко Борисов провалените министри Николай Ненчев и Даниел Митов оставали на постовете си. Георги Първанов заяви, че Росен Плевнелиев е нарушил Конституцията под диктовката на „този, който го издигна за президент“.

 

Лидерът на АБВ коментира и предстоящия конгрес на партията и напускането на председателския пост – новина, която вчера първи съобщи Епицентър.бг. „На този конгрес съгласно устава, а основните документи трябва да се четат и да се знаят, може да бъде освободен председателят. И това ще се случи“, каза той.

 

Георги Първанов уточни, че форумът е насрочен за 15 януари. Той посочи, че оттам нататък не би искал да се занимава с оперативна работа, но подчерта, че е на разположение и ще продължи да бъде ангажиран с всичко онова, което ПП АБВ прави. По думите му народът иска промяна.

 

„Това се вижда на всяка стъпка. Ако няма зрялост, мъдрост и ангажираност на политическите ръководства, на лидерите, защото в случая лидерството наистина е важно, то тогава това очакване и стремеж на хората към промяна може да избие във всякаква посока. Може да роди, да не дава Господ, чудовища. Да се стигне до крайни варианти, каквито виждаме в други страни, затова и ние се опитваме да дадем знак, че в една партия като АБВ нещата могат да се случват цивилизовано, но да водят към една ясна категорична промяна – към политиките, идеите и хората, които ги реализират“, каза Георги Първанов.

 

Епицентър.бг припомня, че в края на втория президентски мандат на Георги Първанов, през март 2010 г., от ГЕРБ умуваха дали да не го подложат на процедурата „импийчмънт“. Поводът бе разпространената от „Дондуков“ 2 стенограма на разговора на държавния глава с тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Срещата между двамата бе на 5 март 2010 г. Финансистът реши, че правата му са силно накърнени от това, партия ГЕРБ го подкрепи, като нейни видни фигури защитаваха становището, че Първанов е нарушил конституцията. Записал Дянков без да го предупреди. Още по-остри към Първанов бяха от ДСБ. Но тогавашният премиер Бойко Борисов прецени, че с искането за импийчмънт „ненужно ще се вдигнат акциите на Първанов, ще се изкара жертва“.

А ЕТО И НЯКОИ МНЕНИЯ ОТ МРЕЖАТА:

Да питам, след като президентът нарушава конституцията, ние защо да я спазваме? – Стефан Янков

Росен-идиота щял да постъпи европейски, а не по конституция…..що не се гръмне по европейски? Стефан Бъчваров

Много ми е интересно. Дали ако Радев беше приел да състави служебно правителство и Плевнелиев формално да го назначи, нямаше да имаме едни зверски тълкувания в Конституционния съд за правомощията на все още невстъпил в длъжност Президент! Дори до по-тежки неща, като преждевременно прекратяване можехме да стигнем! Евала на Радев, че не падна в клопката. Или на съветниците му. – Ана Борисова

Епицентър, Нюз Бг, Блиц

http://epicenter.bg/article/BSP–Plevneliev-sazdava-haos–GERB–Radev-dezertira-ot-otgovornost/116683/2/48

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024