Важно

Сценарий: Плевнелиев връчва мандат на реформаторите!… Патриотите: Имаме за премиер човек с лабилна психика!

Сценарий: Плевнелиев връчва мандат на реформаторите!… Патриотите: Имаме за премиер човек с лабилна психика!

Росен Плевнелиев 17032015 3

Росен Плевнелиев няма да връчи третия мандат за съставяне на правителство на Патриотичния фронт, както се очакваше, а на Реформаторския блок, според един от сценарийте на „отлично осведомени източници от висшите етажи на властта. “

След като лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов днес върна мандата, се очаква същото да направи и лидерът на втората по парламентарно представителство партия БСП – Корнелия Нинова.

Според Конституцията третият мандат президентът връчва на някоя от следващите парламентарно представени политически сили. Очакваше се това да са патриотите, но това няма да се случи.

Причината е проста – от Брюксел са силно притеснени от националистическата вълна, която залива цяла Европа и категорично са настояли де не се дава власт на националистите в България.  Това обяснява и внезапната промяна в мнението на ГЕРБ, които оттеглиха заявената предварително подкрепа за правителство, съставено от патриотите.

Твърде вероятно е обаче и реформаторите да постъпят като всички останали – да върнат и те мандата и така правителството в оставка да продължи да управлява до встъпването на новия президент Радев в длъжност. След което той да назначи свой служебен кабинет и да се върви на избори.

Лабилната психика на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и външнополитически натиск са в основата на променената позиция на партията за евентуална подкрепа за съставянето на правителство от Патриотичния фронт (ПФ).

Тази теза лансираха съпредседателите на фронта Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които гостуваха паралелно в Нова телевизия и бТВ.

Според лидера на НФСБ с поведението си Борисов лично руши стабилността на страната, с която България се гордееше в последните две години.

„Търсят се поводи за прекратяване на отношенията между „патриотите“ и ГЕРБ, защото така е разпоредил лидерът. Нямам обяснение защо и не виждам необходимост да се втренчваме в това“, коментира още Симеонов.

 По думите му не е национално отговорно поведение партия, която има правото да формира правителство, да откаже да го направи.

В същото време колегата му Каракачанов изтъкна, че зад оттеглената подкрепа от ГЕРБ стояли опасения заради желанието на ПФ за промени в отношенията между България и Европейския съюз. Другата причина била, че ако „патриотите“ съставят кабинет, след това ГЕРБ нямало да могат да се върнат във властта.

„Един колега от ГЕРБ ми каза в прав текст: „Вие луди ли сте, да ви дадем мандата. Че вие ако вдигнете пенсиите на 300 лева и екстрадирате афганистанците, не можем да ви стигнем после“, посочи съпредседателят на ПФ.

Красимир Каракачанов подчерта, че ГЕРБ и останалите политически партии, не са демонстрирали отговорност и резултатът ще е шест-седем месеца безвремие. Той оцени варианта за кабинет в рамките на този парламент като нищожен, клонящ към нула.

Лидерът на ВМРО все пак допусна и възможност ПФ да подкрепи евентуален опит на Реформаторския блок да състави правителство, но само ако възприеме петте основни приоритета на фронта – повишаване на пенсиите, справяне с нелегалните мигранти и битовата престъпност, реформа в енергетиката, която да намали цената на тока и задвижване на икономиката, чрез ефективна работа на администрацията и справяне с монополите.

Медиапул, Епицентър

http://www.mediapool.bg/patriotite-sazryaha-vanshen-natisk-i-labilna-psihika-v-gerb-news257271.html

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022