VUGLEGIRSK , UKRAINE - FEBRUARY 18: Pro-Russian rebels fire artillery grad rockets towards Debaltseve on February 18, 2015, near Vuglegirsk, Ukraine. Ukrainian troops have been forced to retreat from Debaltseve following continued fighting as rebel fighters advance into the town in spite of the recent ceasefire agreement. (Photo by Pierre Crom/Getty Images)

Украйна започна ракетни учения в южната част на страната. Това съобщават руски медии, позовавайки се на говорител на ВВС на Украйна.

Те вече започнаха. С други думи всичко върви по план„, каза говорителят в ефира на 112 Украйна. Той поясни, че ракетните учения се провеждат в съответствие с нормите на международното право.

Русия заплаши Киев с ракетна атака, ако украинските ВВС проведат учения

 Русия заплаши Киев с ракетна атака, ако украинските ВВС проведат учения на територията на Крим

Говорителят също добави, че най-голямото доближаване до кримското въздушно пространство е най-малко на 18,6 мили.

Според нормите на международното право това е достатъчно голямо разстояние„, поясни той.

Черноморският флот на Русия зае позиции по западното крайбрежие на Крим за защита на регионалното въздушно пространство по време на двудневните ракетни учения на Украйна, каза източник в Крим пред РИА „Новости“.

Корабите на Черноморския флот, които са част от системата за противовъздушна отбрана на Южния военен окръг, заеха позиции по западното крайбрежие на Крим по време на ракетните стрелби на Украйна, запланувани за 1-2 декември„, изтъкна представителят.

Руската транспортна агенция Росавиация обяви миналата седмица, че Украйна едностранно е решила да проведе ракетни учения в нарушение на международните споразумения.

Игрите ще се проведат от 1 до 2 декември между 5 и 17 часа по Гринуич, добавиха от Росавиация, предупреждавайки, че стрелбите ще достигнат до въздушното пространство на Русия и представляват заплаха за безопасността на полетите.

Нюз БГ

https://news.bg/world/ukrayna-zapochna-raketni-ucheniya-do-krim-rusiya-debne.html