ЗАБАВНО

„Шарли ебдо“ изтипоса Меркел върху тоалетна чиния с текст „Освобождаващо“!

„Шарли ебдо“ изтипоса Меркел върху тоалетна чиния с текст „Освобождаващо“!

%d1%88%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b5%d0%bb5e_bfs0tl
Френският сатиричен седмичник „Шарли Ебдо” сложи карикатура на Ангела Меркел на тоалетна чиния в първия си брой, отпечатан и на немски.
Списанието се появи по павилионите във ФРГ днес и това е първото му издание на чужд език.

Известно с хапливите си карикатури и коментари, изданието показва как Меркел, седнала на порцеланов трон, чете „Шарли Ебдо”, а текстът гласи „Шарли Ебдо – това е освобождаващо”.

Вижте карикатурата >>>

Карикатуристът и издател Лоран Сорисо, известен като Рис, тежко ранен при нападението през януари 2015 година, вярва, че в Германия има пазар за „Шарли Ебдо”.

„Хуморът е навсякъде, дори в Германия”, каза Рис пред телевизия ARD, цитиран и от БГНЕС. Рис изтъква, че този експеримент е опит за намиране на нови почитатели на списанието, които да помагат то да бъде защитавано.

На 7 януари 2015 г. братята Саид и Шериф Куаши, френски граждани от алжирски произход, убиха 12 души в редакцията на френския сатиричен вестник в Париж.

След кървавото нападение в редакцията на вестника, сега „Шерли Ебдо” се прави на тайно място. Немското издание ще се редактира от 33-годишна берлинчанка, която по съвет на колегите си, ще използва псевдонима Минка Шнайдер.

Пред „Зюддойче цайтунг” Шнайдер припомня, че движението за солидарност  „Je suis Charlie“ е било особено силно във федералната република. Броят е отпечатан на 16 страници в тираж от 200 000 броя и включва главно статии и карикатури, преведени от френски, но редакторите смятат да подготвят и отделно съдържание за пазара във ФРГ.

Медиите в Германия приветстваха пристигането на „Шарли Ебдо”, който ще се съревновава с „Титаник” и  „Ойлешпигел”.
Всекидневникът „Франкфуртер рундшау” изтъкна, че независимо, че френското сатирично списание гордо прескача границите на добрия вкус, присъствието му в Германия трябва да се приветства.

Хуморът на „Шарли Ебдо” е изтънчен колкото валяк, а неговата безочливост, особено стане ли дума за релиии, е легендарна, коментира „Франкфуртер рундшау”. „Списанието е наистина нагло. От 1 декември негов обект са и германските читатели. Какво да кажем? Много просто: Добре дошъл, „Шарли Ебдо”!”, пише изданието.

DIR.BG

ЗАБАВНО

More in ЗАБАВНО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
хиалурон

Български шампион по щанги си наду устните с хиалурон: Обществото не ми плаща сметките / СНИМКА

февруари 8, 2024
846fd772869de1b03dfb3b798822bb61

Калина Андролова се гаври с Ваня Григорова и Цветанка Ризова

януари 30, 2024
big_Screen76

Динко се обиди и обяви края с прощално включване

януари 29, 2024
путин-байдън

Руски шегаджии сглобиха видео с Путин и Байдън

декември 7, 2023
уики-1

Скъсаха се да редактират Кирил Петков в Уикипедия: „Канадски политик“ с „трайни мозъчни увреждания“

ноември 16, 2023