Русия

Washington Post: ЦРУ: „Русия направи Тръмп президент!“

Washington Post: ЦРУ: „Русия направи Тръмп президент!“

%d1%86%d1%80%d1%83671fb25717b94742e9f37d813e314f5736

ЦРУ счита, че Русия и имала за цел да помогне на Доналд Тръмп да победи на президентските избори в САЩ. Това се твърди в публикуваната в петък статия на The Washington Post, която се позовава на засекретен аналитичен доклад на ЦРУ и източници на изданието.

Разследването на Белия дом

В петък заместникът на прессекретаря на Белия дом Ерик Шулц съобщи, че американският лидер Барак Обама е дал указание на разузнаването да разследват кибератаките в страната в периода на президентските избори.

Шулц заяви, че Белият дом е готов «да се ръководи от фактите, където и да доведат те», т.е. да приеме всички резултати от разследването. Според него, проблемът с кибератаките ще се превърне в призив и за бъдещата администрация на Тръмп, която ще встъпи в длъжност на 20 януари 2017 г.

Позицията на Тръмп

Самият Тръмп не счита, че Русия е замесена в президентските избори в САЩ, заяви по-рано председателят на Националния комитет от Републиканската партия Шон Спайсер, който е част от екипа на бъдещия държавен глава.

Спекулации относно хакерите, действащи уж по указание на Русия, постоянно се появяват в американските СМИ в последните месеци. През юли на сайта на WikiLeaks бе публикувана електронната кореспонденция, похитена от неизвестни лица от системите на Националния комитет на Демократическата партия. Обкръжението на Клинтън твърдеше, че към взлома имат отношение руски хакери. Кремъл многократно отрича съпричастността си към кибератаките.

Позицията на Русия

По-рано официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че Москва така и не е получила от САЩ никакви доказателства за съпричастността на Русия в хакерските атаки над американски учреждения.

«Нито веднъж, никакви данни, никакви пароли…Нищо», — каза тя.

Захарова отбеляза, че неспособността на Вашингтон да предостави каквито и да било доказателства доказва, че обвиненията са насочени преди всичко към вътрешната аудитория по време на президентската кампания.

Според Захарова, опитите да се сведе изборът за президент на САЩ до обвинения към Русия, са недостойни за една велика държава. «Това е глобален позор», — добави тя.

Петя ПаликрушеваNewsFront – Bulgaria

Русия

More in Русия

1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024