САЩ

Противници на Тръмп внесоха законопроект, който го лишава от самостоятелно решение и достъп до ядреното копче!

Противници на Тръмп внесоха законопроект, който го лишава от самостоятелно решение и достъп до ядреното копче!

В конгреса на САЩ група сенатори внесоха законопроект, забраняващ на Тръмп първи да нанася ядрен удар, ако не се е допитал до сенаторите.

 

В момента президентът на САЩ и по съвместителство върховен главнокомандващ сам взема решенията за използването на ядрените сили.

Един от авторите на законопроекта, сенаторът-демократ Едуард Марки казва, че проблемът с «ядреното копче е станал критически важен след като Тръмп е станал президент». Сенаторът иска Тръмп да има само правото да реагира на ядрена атака.

 

Тръмп сам даде повод за тази законодателна инициатива. По време на президентската надпревара той допусна възможността да се нанесе ограничен ядрен удар по терористите. Масло в огъня наляха и съперниците му. Обама през ноември заяви, че на Тръмп «не може да се има доверие по отношение на ядрените кодове».

 

Няколко офицери написаха дори открито писмо. В него се казва, че на Тръмп не може да се има доверие, защото е темпераментен.

Според експерти, тази инициатива е свързана не толкова с желанието на демократите да представят Тръмп като безотговорен политик, способен да започне ядрена война. Това е част от кампания за дискредитация на Тръмп като президент.

 

 

Противниците му в конгреса с помощта на подобни инициативи се опитват да «внедрят» чрез СМИ в американското общество негативна представа за Тръмп. А е възможно нещата да стигнат и до импийчмънт.

 

Струва си да припомним, че САЩ са единствената страна в света, която е натискала ядреното копче — през 1945 г. по Хирошима и Нагасаки.

Ядреното куфарче е специално устройство, което пази кодовете за задействане на ядрения арсенал на страната.

 

В Русия трима човека имат ядрено куфарче — президентът, министърът на отбраната и началникът на генералния щаб.

 

От ядреното куфарче се е възползвал веднъж Борис Елцин. На 25 януари 1995 г. недалеко от крайбрежието на Норвегия е била пусната най-крупната в света метеорологична ракета Black Brant XII.

Траекторията на полета й напомняла американските междуконтинентални балистични ракети.

 

Тогава Елцин за първи път задействал ядреното куфарче за спешна връзка с военните.

За щастие, всичко се разминало — целта била идентифицирана.

А след това се изяснило, че писмото на Норвегия с предупреждение за пуска на метеоракетата се е изгубило някъде из недрата на МВнР.

 

Впрочем, от историята е ясно, че големите войни започват неочаквано и обикновено след възможно най-незначителния повод.

 

Американското ядрено куфарче е от черна кожа, която по форма напомня топка за американски футбол. Носи я специално обучен офицер. В деня на инаугурацията старият президент предава «топката» на новия.

 

Русия има и алтернативна система за управление на ядрените сили, която позволява да се нанесе удар и без участието на човека.

 

Това е направено в случай, че тримата притежатели на куфарчето са загинали.

Алтернативата се нарича «система Периметър».

На Запад й измислиха по-«поетично» име — Dead Hand.

Нюз Фронт

http://bgr.news-front.info/

loading...
САЩ

More in САЩ

big_big_31_83ccc8b

САЩ обявиха официално от Белия дом: Ковид 19 умира за минути на слънце! ВИДЕО

април 24, 2020
tramp-predlozhi-da-se-inzhektira-453

Тръмп предложи да се инжектира дезинфектант като лечение на COVID-19

април 24, 2020
big_1ea7

Още над 4 млн. безработни в САЩ, вече над 20 милиона са без препитание

април 23, 2020
big_139

Доналд Тръмп: Пристъпваме към откриване на страната

април 17, 2020
epa07114860 US Secretary of State Mike Pompeo holds a news conference at the State Department in Washington, DC, USA, 23 October 2018. Pompeo faced questions on the Trump administration's response to Saudi Arabia following the murder of journalist Jamal Khashoggi. Turkish President Recep Tayyip Erdogan said, 23 October, that it was a 'savage murder' inside the Saudi consulate in Istanbul and that it was a premediated, political operation.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Майк Помпео: Или кардинални промени в СЗО, или САЩ спират вноските си

април 14, 2020
9d395f891cc041b977c8c8a04d5b2a8f

САЩ разследват СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

април 14, 2020