Политика

Властта се готви за зимен апокалипсис! Борисов иска мерки за „неразумните“, които пътуват в „такова време“!

Властта се готви за зимен апокалипсис! Борисов иска мерки за „неразумните“, които пътуват в „такова време“!

%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b8phplwfqqn_559x

Премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди извънредни мерки за дните, в които се очакват обилни снеговалежи. Борисов е поискал инспектори от Автомобилната администрация при транспортното министерство да следят ТИР-овете, „защото тези безобразия трябва да престанат“. В същото време той иска и полицията, пожарната, армията и снегопочистващата техника „да си знае мястото“.

„И предупреждавайте. Явно е, че не можем да кажем на хората да не пътуват, поне от опита ми от тези няколко дни, като обиколих Айтос и Карнобат надолу.., не се оценява, че природата е по-силна от нас и след това настава този хаос. Затова имайте пълна готовност – за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време – да имаме готовност съответно да им се окаже помощ и да не бъдат и допуснати в тези трасета, където би могло да има и се очаква силен снеговалеж. Така че, използвайте и медиите да го транслирате това, да обясните още веднъж. Армията също, Ненчев, нека да имат готовност с тежките машини“, заявил Борисов на министрите си. Това става ясно от оповестената от правителствената пресслужба стенограма от заседанието на Министерски съвет в сряда.

Вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова отговаря, че още във вторник са взети превантивни мерси. Транспортният министър Ивайло Московски пък обяснява, че е имал среща с представители на мобилните оператори, които се ангажирали да проверят още днес „всички клетки, всички станции“ и ще заредят „агрегатите с дизелово гориво“.

Борисов от своя страна призовава гражданите да избягват да пътуват:

БОЙКО БОРИСОВ: Шарков, докладвай за грипа, мислите ли да удължите ваканцията за учениците в цялата страна?

ВАНЬО ШАРКОВ: Преди малко разговаряхме с Министерството на образованието и науката. Нашата препоръка е с оглед на това, че не само че се разраства епидемията, а и с оглед на това, че ще бъде лошо времето и децата пътуват – някои с автобуси, някои водени от родителите – четвъртък и петък да бъдат неучебни за цялата страна.

БОЙКО БОРИСОВ: Фактически четвъртък и петък, събота и неделя са почивни дни. След това ще решаваме дали трябва да се продължи още.

За Щаба, който направихме- искам всички да бъдат изключително активни. Специално ДАИ искам да присъства навсякъде, да следят ТИР-овете, защото тези безобразия трябва да престанат. Московски да се свърже с превозвачите, да ги предупреди изрично и във всички екипи да се вкарат и ДАИ. Така че, това безобразие искам да го няма следващите дни. На място: областни дирекции, пожарни, пътнопочистваща техника – всичко, което Бъчварова е подготвила, и днес когато се видите го изговорете отново, така че всеки да си знае мястото. И предупреждавайте. Явно е, че не можем да кажем на хората да не пътуват, поне от опита ми от тези няколко дни, като обиколих Айтос и Карнобат надолу…., не се оценява, че природата е по-силна от нас и след това настава този хаос. Затова имайте пълна готовност – за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време – да имаме готовност съответно да им се окаже помощ и да не бъдат и допуснати в тези трасета, където би могло да има и се очаква силен снеговалеж. Така че, използвайте и медиите да го транслирате това, да обясните още веднъж. Армията също, Ненчев, нека да имат готовност с тежките машини.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Господин премиер, искам да кажа, че представителите на министерствата вчера при учредяването на този щаб докладваха, че вече са взели превантивни мерки. Всяко едно министерство е задействало мерките. Например енергетиката са увеличили двойно екипите при авария с тока, здравеопазването хоспитализират хората, които са на хемодиализа в момента, военните са в щаба, имат готовност до един час да изпратят военната техника, Министерството на транспорта- всички възможни мерки, които могат да се предприемат, Министерството на земеделието и храните са готови с екипите също да се включат и в подпомагането. Общините – възложили сме на нашите директори заедно с областните управители и кметовете на общини да подготвят местните щабове и кризисните центрове да бъдат в готовност, ако се наложи евакуация на хора, да могат да ги настанят.

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Да добавя само, че днес сутринта преди да дойда, имах заседание с мобилните оператори. Всички клетки, всички станции днес още ще бъдат проверени батериите и ще бъдат заредени агрегатите с дизелово гориво, където няма, с добавки, за да не замръзва. Така че ще се опитаме да обезпечим.

БОЙКО БОРИСОВ: Дават го минус 22 градуса и снеговалеж. Все пак обръщаме се към хората, че при такива минусови температури и нашата техника може да аварира, така че докато мине бурята поне…, само в краен случай да се предприемат пътувания.

ОФНЮЗ

http://offnews.bg/news/Politika_8/Borisov-iska-merki-za-nerazumnite-koito-patuvat-v-takova-vreme_643526.html

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024