epa05713061 Retired United States Marine Corps general  and Donald Trump's nominee for Secretary of Defense James Mattis testifies at his confirmation hearing before the Senate Armed Services Committee in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC, USA, 12 January 2017. The four-star general recently resigned from the board of the embattled blood-testing company Theranos.  EPA/JIM LO SCALZO

Генерал Джеймс Матис, който беше номиниран за военен министър на САЩ, заяви пред Комисията за въоръжените сили към Сената, че Русия представлява една от най-големите заплахи за световния ред и конфронтацията с нея е неизбежна.

„Точно сега най-важното е да осъзнаем реално с какво трябва да се справим – с господин Путин, да осъзнаем, че той се опитва да разруши Северноатлантическия алианс, и да предприемем дипломатически, икономически и военни стъпки, да работим с нашите съюзници, за да се защитим“, подчерта Матис, цитиран от „Ройтерс“.

Междувременно Сенатът с огромно мнозинство подкрепи допускането на изключение за Джеймс Матис, за да може той да стане министър на отбраната в правителството на Доналд Тръмп.

С 81 гласа „за“ и 17 „против“ Сенатът подкрепи решението на сенатската комисия за въоръжените сили да се направи изключение от закона за граждански контрол над американската армия, който би попречил на Матис да заеме поста, тъй като не са изминали седем години, откакто е прекратил активната си военна служба. Матис се пенсионира от армията през 2013 г.

Мярката трябва да бъде одобрена и от Конгреса, преди Матис да оглави Пентагона.

ОТ ФОРУМА:

1. Генерал Джеймс Матис е запознат с доктрината на САЩ – Русия е главният враг. Едва ли някой е очаквал да говори пред сената нещо друго… 2. Нормално като кандидатстваш за работа да говориш това, което иска да чие утвърждаващия орган… 3. За всяко нещо си има граници и всичко зависи от това, което противникът ти позволява. Радвам се, че военен експерт ще ръководи Пентагона.. Не е играл военни игри в Интернет за да се прави на ербап.. А за НАТО – няма военен съюз в който да сме участвали, да не сме загубили и да не се е разпаднал…

Нюз БГ

https://news.bg/int-politics/konfrontatsiyata-s-rusiya-e-neizbezhna-obyavi-badeshtiyat-shef-na-pentagona.html